Ексголова НБУ Смолій розповів деталі зустрічі з Зеленським напередодні відставки

 

Президент України Володимир Зеленський під час зустрічі з ексглавою Нацбанку Яковом Смолієм підтримав його намір подати у відставку.
Зустріч відбувалася після засідання Національної ради реформ, 30 червня.

Про це Смолій розповів в інтерв’ю виданню “Лівий берег”, яке опубліковане в понеділок, 6 липня.

За словами Смолія, під час зустрічі він запитав у Зеленського, чи повинен подати у відставку, на що отримав схвальну відповідь.

“Під час цієї розмови я зрозумів, що маю запитати в президента, чи повинен звільнитись. Він відповів – “так”. Ми ж всі дорослі люди. Просто я зрозумів, що повинен піти. І про це в нього запитав”, – зазначив він.

Ексглава Нацбанку додав, що президент радився з ним щодо наступника.

“Я не називатиму прізвищ, хоча ми їх обговорювали. Ще я порадив, щоб він подивився на когось з моїх заступників. Президент пообіцяв, що поспілкується, і обіцянку виконав”, – додав Смолій.

Як повідомляла “Новинарня“, Яків Смолій подав у відставку 1 липня, заявивши про “систематичний” тиск з боку влади.

2 липня президент  Володимир Зеленський провів консультації з керівництвом Національного банку України та учасниками фінансового ринку щодо кандидатури нового голови НБУ.
За інформацією пресслужби ОП, Зеленський наголосив на відданості принципу незалежності центрального банку та необхідності збереження його інституційної спроможності.

3 липня Верховна Рада 286 голосами “за” підтримала постанову про відставку Якова Смолія з посади голови Національного банку України.

Посли країн G7 та ЄС назвали відставку Смолія “загрозою для реформ” та попередили про проблеми.

Яків Смолій очолював Нацбанк із 15 березня 2018 року. До цього, з 25 жовтня 2016 року, він обіймав посаду першого заступника голови НБУ (Валерії Гонтаревої).

Читайте також:
Гривня продовжує слабнути після відставки голови НБУ Смолія

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна