Гривня продовжує слабнути після відставки голови НБУ Смолія

 

На п’ятницю, 3 липня, Національний банк України встановив офіційний курс гривні до долара США на рівні 27,1801 грн/долар.

Відтак гривня другий день поспіль слабне на тлі повідомлення про відставку голови НБУ Якова Смолія через політичний тиск. Порівняно з попереднім показником, гривня знецінилася до долара на 41 копійку.

За даними на сайті Нацбанку, офіційний курс гривні до євро на п’ятницю встановлено на рівні 30,6592 гривні/євро (+66 коп. у порівнянні з попереднім показником).

На міжбанківському валютному ринку України на час закриття торгів 2 липня котирування гривні до долара встановилися на рівні 27,22/27,25, до євро – 30,69/30,72.

Для порівняння: на четвер, 2 липня, встановлював курс гривні до долара США на рівні 26,77 гривні/долар (10 коп. ослаблення після попередніх двох днів зміцнення).

Як повідомляла “Новинарня“, Яків Смолій подав у відставку 1 липня, заявивши про “систематичний” тиск з боку влади.

2 липня президент  Володимир Зеленський провів консультації з керівництвом Національного банку України та учасниками фінансового ринку щодо кандидатури нового голови НБУ.
За інформацією пресслужби ОП, Зеленський наголосив на відданості принципу незалежності центрального банку та необхідності збереження його інституційної спроможності.

Посли країн G7 та ЄС назвали відставку Смолія “загрозою для реформ” та попередили про проблеми.

Читайте також:
Гривня падає, випуск облігацій скасовано, МВФ попереджає: наслідки заяви Смолія про відставку

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна