Гривня падає, випуск облігацій скасовано, МВФ попереджає: наслідки заяви Смолія про відставку

 

Міжнародний валютний фонд відзначає здобутки Національного банку під керівництвом Якова Смолія та очікує, що його наступник також забезпечить незалежність НБУ.

Про це повідомляє “Економічна правда” з посиланням на пресслужбу Нацбанку.

“Ми зауважили заяву про звільнення, подану головою НБУ Смолієм. Під його керівництвом в Україні було досягнуто суттєвих звершень у забезпеченні цінової стабільності, що наочно продемонструвало ключову роль незалежного центрального банку в сучасній макроекономічній політиці.

Саме тому незалежність НБУ перебуває в центрі програми, що підтримується Міжнародним валютним фондом, і ця незалежність має бути забезпечена і наступником нинішнього голови”, – йдеться в заяві МВФ.

Президент Володимир Зеленський вніс на розгляд парламенту проєкт постанови про звільнення Смолія з посади голови Нацбанку в першій половині дня 2 липня.

Після цього п’ятий президент Петро Порошенко на терміновому брифінгу закликав Зеленського відкликати подання на звільнення Смолія й повернути йому заяву про звільнення без розгляду, оскільки відставка голови Нацбанку призведе до негативних наслідків для української економіки й відходу іноземних інвесторів.

“Як висловився один з інвесторів, це буде ситуація, коли піде останній дорослий, залишивши в будинку України підлітків, які знаходяться під впливом алкоголю із сірниками”, – прокоментував можливу відставку Смолія Порошенко, закликавши самого голову НБУ “не здаватися”.

Як писала “Новинарня“, ввечері 1 липня пресслужба Національного банку повідомила, що голова НБУ Яків Смолій написав та подав на ім’я президента Володимира Зеленського заяву про відставку через “систематичний політичний тиск”.

Посли країн “Великої сімки” (G7) відреагували на це попередженням про те, що підрив незалежності Нацбанку став би великим кроком назад і поставив під загрозу надійність реформ України та їх підтримку.

Наступного дня після заяви Смолія, 2 липня, Міністерство фінансів повідомило, що Україна скасувала угоду щодо випуску нових 12-річних єврооблігацій на 1,75 млрд доларів із можливістю викупу на 750 млн доларів єврооблігацій з погашенням у 2021-2022 роках. Угода була розпочата 1 липня. Спочатку орієнтир прибутковості дорівнював 7,875%, потім він був знижений до 7,625%, і зрештою – до 7,3-7,4%.

Курс національної валюти після заяви Смолія про відставку знизився: якщо вранці 2 липня торги на міжбанку відкрилися з котируваннями на рівні 26,86 – 26,88 гривні до долара США, то станом на 11:20 долар котирувався вже на рівні 27,18 – 27,20 гривень.

Раніше Смолій заявляв про те, що планує залишатися на посаді голови НБУ до кінця своєї каденції – 2025 року.

Читайте також:
Смолій обговорив із Зеленським незалежність НБУ

Яків Смолій став головою НБУ 15 березня 2018 року, коли Верховна Рада підтримала звільнення Валерії Гонтаревої з посади голови Нацбанку і призначила його на цю посаду.

Нещодавно фінансовий комітет Верховної Ради підтримав проєкт постанови про оцінку діяльності голови НБУ Смолія та рекомендував парламенту ухвалити цей документ. У якому, серед іншого, зазначається, що правління НБУ, проводячи жорстку монетарну політику як у 2019 році та на початку 2020 року, так і починаючи з 2014 року, “не забезпечив у межах своїх повноважень підтримання стійких темпів економічного зростання та відновлення кредитування економіки”. Також зазначається, що темпи зниження облікової ставки були “невиправдано повільними”.

За даними “ЕП”, наразі розглядаються три можливі кандидатури на посаду голови НБУ: колишній голова правління “Райффайзен банку Аваль” й наразі безробітний Володимир Лавренчук, який уже був кандидатом на посаду голови НБУ після відставки Валерії Гонтаревої, голова державного Укргазбанку Кирило Шевченко і президент Київської школи економіки Тимофій Милованов, який обіймав посаду міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства в уряді Олексія Гончарука.

Читайте також:
Україна отримала $2,1 млрд траншу МВФ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна