Шмигаль запевнив Єврокомісію, що незалежність НБУ є “безумовним пріоритетом”

 

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль обговорив з віцепрезидентом Єврокомісії з економіки Валдісом Домбровскісом останні події довкола Національного банку України.

Про це Шмигаль повідомив у п’ятницю, 3 липня, у своєму твітері.

Вдячний за довірливу розмову Валдісу Домбровскісу. Це важливо, що Україна має надійного друга в ЄС”, – наголосив Шмигаль.

За словами прем’єра, він запевнив віцепрезидента Єврокомісії, що “незалежність Національного банку залишається для нас безумовним пріоритетом“.

Як повідомляла “Новинарня“, Яків Смолій подав у відставку 1 липня, заявивши про “систематичний” тиск з боку влади.

2 липня президент  Володимир Зеленський провів консультації з керівництвом Національного банку України та учасниками фінансового ринку щодо кандидатури нового голови НБУ.
За інформацією пресслужби ОП, Зеленський наголосив на відданості принципу незалежності центрального банку та необхідності збереження його інституційної спроможності.

3 липня Верховна Рада 286 голосами “за” підтримала постанову про відставку Якова Смолія з посади голови Національного банку України.

Посли країн G7 та ЄС назвали відставку Смолія “загрозою для реформ” та попередили про проблеми.

Речник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки назвав заяву Смолія про відставку “тривожним сигналом”.

Яків Смолій очолював Нацбанк із 15 березня 2018 року. До цього, з 25 жовтня 2016 року, він обіймав посаду першого заступника голови НБУ (Валерії Гонтаревої).

Читайте також:
Смолій підтвердив, що зустрічався з Зеленським перед відставкою

Гривня падає, випуск облігацій скасовано, МВФ попереджає: наслідки заяви Смолія про відставку

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна