У Києві презентували єдине у світі незалежне друковане видання народу ерзя – журнал ĚRZÄŃ VAL

 

У Києві у вівторок, 30 червня, відбулася презентація ерзянського суспільно-політичного журналу ĚRZÄŃ VAL, який на даний час є єдиним незалежним друкованим виданням ерзян у світі.

Часопис ĚRZÄŃ VAL, що перекладається українською як “Ерзянське слово”, в режимі відеоконференції представила редакційна колегія, яку очолює Сиресь Боляєньінязор  (головний старійшина) ерзянського народу.

Він розповів, що ідея видавати ерзянський журнал виникла цього року.

“Ми розуміємо, що наші ресурси надзвичайно скромні. ĚRZÄŃ VAL важко назвати засобом масової інформації через малий наклад – лише 100 екземплярів. Але це поки що єдине у світі незалежне друковане видання ерзян”, – наголосив Боляєнь.

Інязор нагадав, що в Росії влада піддає пресу корінних народів жорсткій цензурі.

“Російську владу влаштовують тільки провладні рупори, а всіх незгодних оголошують екстремістами. Тому ерзянам важливо мати свій незалежний інтелектуальний майданчик, на якому ми зможемо чесно дискутувати про теперішнє та майбутнє Ерзянь Мастор (Країни Ерзян – “Н”). Таким майданчиком має стати новий журнал”, – підкреслив Боляєнь.

Адже, за його словами, інтернет-сайти з’являються і зникають, а “журнал залишиться в бібліотеках та архівах – для історії”.

Читайте також:
“За волю народів Поволжя!”
У Києві інавгурували нового інязора ерзян – офіцера ЗСУ

ĚRZÄŃ VAL – кольорове видання на 55 сторінках. Більше половини матеріалів написано ерзянською мовою. Деякі дубльовано англійською і українською.

Кілька текстів підготовлено російською – спеціально для тих ерзян, які погано або зовсім не володіють рідною мовою.

На обкладинку першого номера часопису винесено фотографію Йовланя Оло – культової постаті ерзянського національного відродження, якому присвячена головна стаття. Також у журналі розміщені публікації про новітню історію ерзянського національного руху, роздуми ерзян про відносини з російською владою, про підготовку до наступного Раськень Озкс (великого обрядового свята, родового моління ерзянського народу).

Окремий розділ присвячений культурі та історії – не лише ерзянській, а й світовій.

Як розповів один із жертводавців і член редакційної колегії журналу Кірдя Ожомасонь, збором коштів та всіма організаційними питаннями, пов’язаними з виданням журналу, займалися співробітники секретаріату інязора й Ерзянської інформаційної комісії. Вони й увійшли до редакційної колегії.

“Однак не вся команда, яка працювала над створенням ĚRZÄŃ VAL, має змогу долучитися до нашої презентації. Декілька членів редколегії перебувають на батьківщині – в Ерзянь Мастор. З відомих причин ми не називаємо їх імена – лише висловлюємо щиру подяку за роботу над текстами”, – зауважив Ожомасонь.

“Нас запитують: чому ерзянський журнал видається в Україні? Слід сказати, що запитують переважно ті, хто живе поза Російської Федерацією. Адже ерзяни з Ерзянь Мастор, Самари, Москви чи Санкт-Петербурга чудово обізнані з політичними реаліями в РФ“, – додав представник київської громади ерзян Мітряй Чепелень.

Він нагадав, що останнім незалежним друкованим виданням на території РФ, у Республіці Мордовія, була газета “Ерзянь Мастор”, яку влада з 1999 по 2015 рік переслідувала в судовому порядку.

“Тиск на редакцію припинився лише після зміни її керівництва на лояльних до влади людей. Це і стало кінцем «Ерзянь Мастор», яка перетворилась на черговий рупор кремлівської пропаганди: хвалить владу і лає її критиків”, – розповів Чепелень.

За його словами, кошторис першого номера ĚRZÄŃ VAL становив 800 доларів США. Цю суму повністю зібрано з добровільних пожертв ерзян, які мешкають як в Ерзянь Мастор на нинішній території Росії, так і за кордоном.

“Так, ми видаємо наш журнал на еміграції. Втім, єдині обмеження, які ми відчуваємо – це обмеження фінансового характеру, і їх ми здолаємо”, – підсумував Чепелень.

Редколегія планує видавати журнал ĚRZÄŃ VAL двічі на рік. Електронна версія часопису доступна за посиланням.

Читайте також:
Заради них і задля нас:
чому Україна має виступити адвокатом корінних народів РФ у світі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна