Захисні маски НЕ призводять до інтоксикації CO2: розвінчуємо міф про шкідливість

 

“Рабський намордник для отари баранів”, “розсадник інфекцій”, “спосіб нас усіх перетруїти” – це лише деякі, далеко не найгірші метафори, які сипляться в соцмережах на адресу захисних масок.

Доходить до того, що людей, які сумлінно виконують рекомендації урядів своїх країн та Всесвітньої організації охорони здоров’я, тобто надівають маски в місцях масового скупчення людей та громадських закладах, противники маскового режиму буквально зацьковують. А тих, хто в доцільності носіння маски сумнівається, але порушувати розпорядження влади все ж не наважується, в “антимасочників” є “переконливий аргумент”: “маска – шкідлива”.

“Людина видихає смертельно небезпечний вуглекислий газ, який збирається під маскою (інший  варіант – “просочує маску”)! А потім ми змушені це вдихати, отруюючи свій організм!” – це лише один приклад із численних дописів та коментарів на тему шкідливості масок, які поширюються багатьма мовами світу. І українською, на жаль, також.

Проте це твердження брехливе.

“Носіння маски не призводить ні до інтоксикації оксидом вуглецю (CO2), ні до кисневої недостатності”,

– прямо наголошує ВООЗ.

Зазвичай ті самі люди, які поширюють міф про “отруєння вуглекислим газом”, виступаючи категорично проти носіння масок, наводять на доказ своєї правоти той факт, що віріон коронавірусу набагато менший за розміром (0,06–0,14 мікрона), ніж проміжки між ворсинками в плетінні матеріалів, з яких зроблено маски. А тому, мовляв, вірус легко проникає крізь маску й немає жодного сенсу її носити (насправді ж маска покликана затримувати не віріони, а передусім краплі слини, які розлітаються при розмові або кашлі чи чханні від інфікованої людини).

Проте наводячи такий нібито “залізний” аргумент, ненависники масок не враховують, що розмір молекули діоксиду вуглецю… значно менший навіть за коронавірус0,00065 мікрона. А отже, ніяк не може “затримуватися під маскою”, отруюючи її носія.

Зрештою, якби носіння медичної маски справді створювало “парниковий ефект” і призводило до задухи, як би почувалися, наприклад, хірурги, які часто змушені перебувати в масці годинами? При цьому для них надзвичайно важлива “свіжа голова” й точність реакцій, які неможливі при надто високому рівні вуглекислого газу.
На щастя, більшість операцій усе-таки завершуються успішно.

Також серед наслідків носіння захисної маски в дописах про її шкідливість називають спричинений подразненням від “хімічних сполук у тканині” хронічний дерматит, подразнення, висипи тощо.

Ці твердження вже дещо ближчі до істини, бо така реакція справді можлива (не плутати з “неуникна”), особливо в людей із чутливою шкірою або які змушені носити маску безперервно впродовж тривалого часу. У такому випадку варто звернутися до дерматолога, який порекомендує крем або мазь, щоб зняти неприємні симптоми.

А ще дуже важливо дотримуватися обов’язкового правила застосування одноразових масок – змінювати їх максимум раз на дві години й викидати використану. Інакше замість захисту просякнута потом, випарами з носоглотки й слиною маска справді може завдати шкоди.

Правило про зміну маски на іншу раз на кілька годин або щойно вона стає вологою, стосується й багаторазових тканинних масок. Тож їх краще мати кілька. Використану маску перед наступним застосуванням обов’язково треба випрати й висушити, а якщо дозволяє тканина – бажано ще й попрасувати.

До речі, щодо тканини: щоб уникнути контактного або алергічного дерматиту, обирайте бавовняну маску неяскравих кольорів і бажано без малюнка. У такому разі шанс уникнути подразнення від хімічних компонентів у складі матерії або фарби значно менший.

Проте однією з найбільших небезпек, якими “загрожує” захисна маска, ВООЗ вважає “хибне відчуття безпеки”. Людина у масці почувається захищеною, а тому може нехтувати головне правило профілактики зараження вірусною інфекцією: дотримуватися дистанції не менше 1,5 метра від інших людей. А це вже справді небезпечно.

Більше порад щодо того, як застосовувати захисні маски максимально ефективно й безпечно, можна знайти в рекомендаціях ВООЗ щодо носіння захисних масок під час пандемії коронавірусної хвороби.

Читайте також:
Як носити маски у спеку й чи всім потрібні захисні рукавички

Маски таки допомагають захиститися від коронавірусу. Доведено на хом’яках

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна