Як носити маски у спеку й чи всім потрібні захисні рукавички

 

У літню пору року медичні маски треба частіше змінювати, а носити захисні рукавички з метою захисту від зараження коронавірусом доцільно хіба що медперсоналу чи родичам, які доглядають за хворими.

Про це повідомляє Центр громадського здоров’я України в інструкції щодо використання засобів індивідуального захисту в жарку пору року.

У ЦГЗ нагадують, що захисну маску або респіратор слід змінювати, щойно на неї потрапили “чужі” біологічні рідини або вона стала вологою. Оскільки влітку й особливо під час спеки це відбувається частіше, то й маски також слід змінювати частіше.

Вірус SARS-CoV-2 на поверхні маски не розмножується, але може зберігатися на ній деякий час.

У теплому і вологому середовищі, яке утворюється на поверхні засобів респіраторного захисту, створюються ідеальні умови для розмноження патогенних мікроорганізмів, які потрапляють туди із зовнішнього середовища або видихуваного повітря.

Тепла погода — це додатковий привід уважно дотримуватись правил використання захисних масок. А саме:

  • не торкатися зовнішньої сторони маски під час її носіння;
  • знімати маску за резинки, не торкаючись її передньої частини та шкіри обличчя;
  • не використовувати одноразові маски повторно;
  • після зняття, або доторку до використаної маски, слід помити руки з милом або обробити їх спиртовмісним антисептиком.

Щодо медичних рукавичок, то влітку їх слід використовувати хіба що в тому разі, якщо є ризик контакту з біологічними рідинами – скажімо, під час догляду за інфікованою людиною. В такому разі рукавички слід зняти й утилізувати одразу після процедури, для виконання якої вони були надягнуті.

Заразитися коронавірусом через шкіру неможливо, тож рукавички потрібні передусім для того, щоб не переносити збудник хвороби через брудні руки, торкнувшись спершу забрудненої поверхні, а потім – слизових оболонок (наприклад, потерши очі).

Але якщо ви не дезінфікуєте руки в рукавичках або не знімаєте й не викидаєте рукавички одразу після такого контакту, то їх сенс втрачається. Адже потерти очі забрудненою рукавичкою анітрохи не безпечніше, ніж потерти їх зараженою рукою без рукавички.

“Надягнуті рукавички створюють хибне відчуття безпеки. А тривале використання медичних рукавичок може призводити до подразнення шкіри на руках“, – попереджають фахівці.

І нагадують, що задля власної безпеки необхідно передусім дотримуватися фізичного дистанціювання (не менше 1 метра від інших людей у публічних місцях), гігієни рук, етикету кашлю (кашляти або чхати лише у згин ліктя чи в одноразову серветку, яку слід негайно викинути в закритий смітник) та самоізоляції у випадку появи респіраторних симптомів.

Читайте також:
Маски таки допомагають захиститися від коронавірусу. Доведено на хом’яках

ВООЗ змінила рекомендації щодо масок: кому їх радять носити тепер

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна