ВООЗ змінила рекомендації щодо масок: кому їх радять носити тепер

 

Всесвітня організація охорони здоров’я, яка раніше заявляла, що захисні маски під час пандемії мають носити хворі та потенційно інфіковані, а здоровим вони не потрібні, тепер змінила свою позицію.

Зважаючи на нові факти, ВООЗ радить урядам заохочувати широку громадськість носити маски там, де можливе поширення вірусу і складно дотримуватися фізичного дистанціювання”, – заявив на брифінгу 5 червня генеральний директор організації Тедрос Адханом Гебреєсус, пише “Німецька хвиля“.

Зокрема, йдеться про громадський транспорт, магазини та інші місця ймовірного скупчення людей, особливо в тих регіонах, де епідеміологічна ситуація не надто оптимістична.

Також ВООЗ радить носити медичні маски людям віком понад 60 років та особам із групи ризику, особливо якщо дотримуватися соціальної дистанції неможливо.

Як пояснила інфекціоніст Ейпріл Боллер, ВООЗ змінила свою думку щодо масок, коли було доведено, що інфікована коронавірусом людина може поширювати заразу ще до того, як почне відчувати симптоми хвороби.

Тож тепер експерти організації вважають, що навіть звичайні саморобні маски з тканини можуть приносити користь у стримуванні пандемії. Проте за дотримання низки умов.

Тож ВООЗ опублікувала “інструкцію” щодо того, якими мають бути немедичні тканинні маски, щоб виконувати свою функцію під час епідемії коронавірусу.

Як зазначають в організації, така маска повинна складатися щонайменше з трьох різних шарів.

  • Внутрішній шар має бути виготовлений з матеріалу, який поглинає вологу – наприклад, бавовни.
  • Середній шар, який виконує функції фільтру, має бути з нетканого матеріалу – такого як поліпропілен.
  • Зовнішній шар повинен відштовхувати вологу, а отже має бути виготовлений із водостійкого матеріалу, як поліестер.

Водночас у Всесвітній організації охорони здоров’я підкреслюють, що саме тканинні маски потрібні все-таки передусім для захисту не себе, а інших людей.

Інфікованим коронавірусом та тих, хто за ними доглядає, фахівці радять носити медичні маски.

І головне: у ВООЗ вкотре наголосили, що лише носіння маски, без дотримання інших правил профілактики, “не захистить вас від COVID-19”.

Гендиректор організації вкотре застеріг від “хибного відчуття безпеки”, яке може давати маска.

“Маски не замінюють фізичне дистанціювання, гігієну рук і інші заходи громадської охорони здоров’я. Вони корисні тільки як частина комплексного підходу“, – наголосив Тедрос Гебреєсус.

Раніше у рекомендаціях ВООЗ зазначалося, що здоровим людям носити маски не треба, бо головна роль такого засобу захисту – стримати поширення інфекції від хворого.

Читайте також:
Маски таки допомагають захиститися від коронавірусу. Доведено на хом’яках

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.