Маски таки допомагають захиститися від коронавірусу. Доведено на хом’яках

 

Використання захисної маски значною мірою запобігає поширенню коронавірусної інфекції. Таку думку на користь носіння масок, суперечка про доцільність якого триває від початку пандемії COVID-19, висловив український фізик Валентин Стадницький.

Він був одним із членів команди науковців Національного інституту здоров’я США, експеримент якої довів можливість поширення коронавірусу SARS-CoV-2 не лише від розбризкування інфікованих крапель під час кашляння чи чхання, а й просто під час спокійної розмови, пише “Німецька хвиля“.

“Наша доповідь продемонструвала, що просте говоріння, навіть без чхання та кашляння, сприяє поширенню тисяч потенційно небезпечних крапель у повітрі. А використання простих масок, навіть не N95, значним чином запобігає цьому розповсюдженню“, – наголосив Стадницький, який запевнив, що також носить маску з метою профілактики зараження.

У результаті експерименту із застосуванням лазера вчені виявили, що краплини зберігаються у повітрі до восьми хвилин. Український фізик розповів, як зародилася ідея цього експерименту.

“Усе почалося з ідеї доктора Адріана Бакса, що прагнув візуалізувати краплини слини, які людина видихає під час говоріння і які занадто малі, аби побачити їх неозброєним оком. Він та доктор Філіп Анфінруд – його колега по Лабораторії хімічної фізики при Національному інституті діабету та хвороб травлення і нирок, де я також працюю дослідником, – розмірковували над використанням лазерів для візуалізації цих краплин.

Того п’ятничного вечора доктор Анфінруд пофарбував внутрішні стінки картонної коробки, вирізав у ній отвори і наступного ранку почав налаштовувати оптику у своїй лазерній лабораторії. Він взяв мене у команду, тому що я маю значний досвід роботи з лазерами. І ще до закінчення ранку ми мали сконструйований і готовий до роботи апарат. Втрьох ми провели решту вихідних, записуючи відео та інтерпретуючи отриманий матеріал”, – пригадує Стадницький.

“Я використовую свій досвід та знання, набуті за роки роботи, щоб робити аналіз можливих ризиків та переваг. Ризик зараження вірусом є, але я розумію важливість використання засобів індивідуального захисту та силу соціального дистанціювання”, – зауважив науковець.

Читайте також:
Співати й дихати – небезпечно! Хорова репетиція додала доказів версії
про поширення SARS-CoV-2 повітрям

Раніше група вчених з Університету Гонконгу також довела, що використання масок для обличчя знижує ризик зараження коронавірусом. Ці висновки вони зробили за результатами експерименту на хом’яках.

Команда науковців на чолі з професором Юень Квок-Юнгом помістила хом’яків, які були штучно заражені коронавірусом, поруч зі здоровими тваринами. Між здоровими та інфікованими хом’яками, яких тримали в сусідніх клітках, повісили медичні хірургічні маски і пустили повітряний потік від заражених тварин до інфікованих.

У результаті дослідники виявили, що при використанні масок імовірність безконтактної передачі вірусу може бути зменшена більш ніж на 60 відсотків.

Натомість без використання масок дві третини здорових хом’яків уже до кінця тижня заразилися коронавірусом від інфікованих “сусідів”.

Після вдягання маски лише на клітку з інфікованими тваринами показник зараження зменшився приблизно на 15 відсотків. А у випадку, коли маски були одягнені на клітку зі здоровими хом’яками, – на 35 відсотків.

Також зазначається, що у тих тварин, які все-таки заразилися навіть із використанням маски як бар’єру, вірусу в організмі було значно менше, ніж в тих, хто був інфікований без маски.

За словами професора Юеня, цілком очевидно, що ефект від використання масок інфікованими, особливо коли ще немає проявів симптомів, дуже серйозний.

“Масове використання масок особливо важливе тепер, коли ми знаємо, що у великої кількості інфікованих немає ніяких симптомів”, – зауважив науковець.

Читайте також:
Нова загроза: коронавірус може передаватися через дихання, – науковці

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна