Співати й дихати – небезпечно! Хорова репетиція додала доказів версії про поширення SARS-CoV-2 повітрям

 

Минуло фактично пів року відтоді, як із Китаю надійшла інформація про появу нового коронавірусу, а науковці досі досліджують можливі шляхи передачі SARS-CoV-2 від людини до людини. І якщо про повітряно-крапельний шлях сумнівів не залишалося ще до того, як ВООЗ оголосила поширення нової інфекції пандемією, то про можливість передачі коронавірусу через біоаерозолі, тобто через звичайне дихання, дискусії тривають і досі.

І доказів на користь такого припущення стає все більше.

Коли спів стає небезпечним: історія вашингтонського хору

Зазвичай репетиції Skagit Valley Chorale проходять так. Проте репетиція, на якій від одного інфікованого заразилися 52 людини, відбувалася з дотриманням більшої дистанції між співаками

12 травня (з оновленням 14 травня) на сайті Центрів з контролю і запобігання захворюванням США були опубліковані результати розслідування ситуації, що сталася із хоровим колективом Skagit Valley Chorale у Вашингтоні.

10 березня у хору відбулася остання наразі репетиція, після якої інфікованими виявилися 53 з 61 її учасників. Як з’ясувалося, один із тих 53 прийшов поспівати, вже маючи симптоми легкої застуди, на які просто не звернув уваги. Згодом лабораторне тестування підтвердило в нього чи неї (про стать першого хворого в хорі не повідомляється) діагноз COVID-19.

На початку березня карантинних обмежень у США ще не запровадили, проте про необхідні заходи безпеки вже знав увесь світ. Тож перед репетицією всі хористи заздалегідь домовилися, що при зустрічі не обніматимуться й дотримуватимуться дистанції.

Щоб не створювати натовпу, на репетицію прийшла лише половина колективу, в якому загалом 122 учасники, і сиділи вони через один стілець одне від одного.

Попри це, вже за кілька днів кашляли й “температурили” майже всі. Лабораторно коронавірус підтвердився у 33 учасників репетиції, ще 20 мали відповідні симптоми, тож їх також вважають такими, хто перехворів.

Трьох людей було госпіталізовано, двоє померли.

Розслідувачі зазначають, що на злощасній репетиції співаки все ж таки сиділи досить близько одне від одного, а дехто ділився снеками або тісніше спілкувався під час перерви.

Проте

“сам процес співу може сприяти поширенню інфекції через аерозоль, ефект якого посилюється через голосну вокалізацію”.

Як зазначають науковці, деякі люди, яких називають суперпоширювачами, поширюють набагато більше вірусних частинок, ніж інші. Коли така людина розмовляє, співає чи просто дихає, то виділяє дуже насичений “аерозоль”.

“Ці дані підтверджують, що висока заразність вірусу SARS-CoV-2 вкупі зі здатністю деяких людей особливо сприяти його поширенню призводить до масштабного зараження за певних умов і в певних обставинах”, – підкреслюється у звіті.

Читайте також:
“Заразилися” всі: японські журналісти показали, як коронавірус поширюється в ресторані

Летючий, та чи заразний?

Багато досліджень підтверджують, що коронавірус SARS-CoV-2 може довго витати в повітрі, проте чи залишається він при цьому заразним? І якщо ним справді можна заразитися просто через дихання, то наскільки великою є така ймовірність і як багато вірусних часточок має літати навколо, щоб вдихнувши їх, людина захворіла на COVID-19?

Ці питання залишаються, відповідь на них є дуже важливою особливо з огляду на те, що інфіковані можуть передавати вірус навіть тоді, коли самі не мають жодних симптомів.

Як писала “Новинарня“, одне з найбільш ґрунтовних досліджень на цю тему, результати якого були опубліковані в науковому журналі The New England Journal of Medicineпідтвердило, що вірус може потрапляти у повітря в аерозольних часточках діаметром менш ніж п’ять мікрометрів, які здатні літати в повітрі до трьох годин. Протягом усього цього часу віруси, що містяться в них, залишаються заразними.

Крім того, про можливості передачі коронавірусної інфекції цим шляхом попереджала Національна академія наук США (NAS). “Доступні на сьогодні результати досліджень свідчать про те, що існує можливість передачі вірусу SARS-CoV-2 через біоаерозолі, вироблені диханням людини”, – повідомляла академія в екстреному листі до уряду США.

Дослідження, проведене медичним центром університету Небраски, підтвердило наявність РНК вірусу в приміщенні, де надавали допомогу хворим коронавірусом. Генетичний матеріал вірусу був виявлений також на одязі, який носив персонал, що обстежував хворих, хоча під час цього обстеження пацієнти не чхали і не кашляли.

Водночас експерти NAS відзначають, що ступінь загрози заразитися коронавірусом через дихання або під час розмови, а також поведінку біоаерозолів, які містять коронавірус, у навколишньому середовищі необхідно досліджувати окремо.

Наявність РНК вірусу в повітрі, зокрема біля лікарень, у які госпіталізували хворих на COVID-19, підтвердили також інші дослідження. З результатами одного з них можна ознайомитися в публікації на сайті Nature. Ще одна публікація, яка свідчить про те саме, поки що не підтверджена науковою спільнотою.

Втім, в останніх двох випадках можливість інфікуватися таким шляхом залишається непідтвердженою, адже не підтверджено, що вірус зберігає заразність у своєму “польоті”.

Всесвітня організація охорони здоров’я поки що не підтвердила і не спростувала гіпотезу про можливу передачу вірусу через біоаерозолі.

Наприкінці березня представники ВООЗ заявили, що цей спосіб передачі інфекції “при певних обставинах і в деяких ситуаціях, у яких виникають аерозолі, є вірогідним”. Як приклад такої ситуації експерти ВООЗ назвали інтубацію важко хворого пацієнта з метою забезпечення його киснем.

Втім, деякі випадки поширення інфекції – наприклад, у згаданому хоровому колективі Вашингтона – дають підстави принаймні не відкидати можливість зараження шляхом вдихання біоаерозольних частинок.

Досвід свідчить: краще перестрахуватися. Як саме?

Якщо підтвердиться, що вірус може поширюватися біоаерозольним шляхом, це означатиме: щоб уникнути зараження, доведеться вживати більш суттєвих заходів безпеки. Діаметр частинок аерозолю становить менш ніж 5 мкм, до того ж вони довго залишаються висіти в повітрі, а не осідають, як більші краплі.

А про те, що “літаючі” коронавіруси в принципі можуть залишатися активними й заразними, як вважається, свідчить випадок 2003 року. Тоді вірусом “атипової пневмонії” SARS-CoV-1, який вважається “попередником” нинішнього SARS-CoV-2, заразилися понад 300 мешканців житлового комплексу Amoy Gardens у Гонконгу – зокрема й ті, хто жив у квартирах вище від перших інфікованих.

Тож поки дослідження тривають, науковці радять перестрахуватися й регулярно провітрювати всі приміщення, у яких збираються люди (якщо уникнути такого зібрання неможливо).

Адже кожен свіжий потік повітря розріджує сконцентрований у ньому біоаерозоль. Саме тому, скажімо, так важливо відчиняти вікна у громадському або особистому транспорті.

І, звичайно, в будь-якому разі серед найважливіших умов профілактики зараження залишається дотримання дистанції  мінімум 1,5-2 метра, ретельне миття рук та дезінфекція поверхонь.

Читайте також:
ВООЗ попереджає, що коронавірус може не зникнути й стати однією з постійних хвороб

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна