“Заразилися” всі: японські журналісти показали, як коронавірус поширюється в ресторані

 

Японські журналісти разом з експертами-інфекціоністами медичного факультету Університету Св. Маріанни в місті Кавасакі провели наочний експеримент, щоб показати, як коронавірус SARS-CoV-2 може поширюватися в компанії людей. Наприклад, серед відвідувачів ресторану.

“Теоретично всі ми повинні розуміти, чому миття рук, носіння масок та дотримання правил гігієни є важливими під час пандемії. Але ніщо не допоможе краще донести цю істину до людей, ніж стара добра демонстрація”, – розповідає про експеримент сайт новин зі світу науки Science Alert.

Щоб показати, як коронавірус та інші інфекції можуть поширюватися через предмети, знімальна група запросила на обід до ресторану десятьох добровольців.

Одному з них нанесли на руки речовину, яка світиться у темряві – чоловік вдавав “інфікованого”, який прикрив рукою рот під час кашлю або чхання.

Після цього вся компанія обідала, як звичайно: люди набирали страви зі “шведського столу”, їли, пили, спілкувалися.

А коли через пів години в ресторані вимкнули світло і флюоресцентна речовина засвітилася, стало очевидно: її частинки передалися всім учасникам експерименту. У трьох із них “вірус” уже був на обличчі, в інших – на руках.

“Заразним” також виявився майже весь посуд, серветки тощо.

Команда NHK провела й другий експеримент. Починався він аналогічно, але тепер у ресторані значно сумлінніше дотримувалися заходів протиепідемічної безпеки: тарілки й таці з їжею поставили окремо, щипці для набирання страв регулярно змінювали на чисті, а всі “відвідувачі” дуже часто ретельно мили й дезінфікували руки.

У підсумку з’ясувалося, що флюоресцентна “інфекція” фактично нікому не передалася, залишившись лише на руках і обличчі першого “зараженого”.

Тому Всесвітня організація охорони здоров’я регулярно нагадує, що для запобігання зараженню коронавірусом дуже важливо ретельно мити руки, не торкатися рота, очей, носа, зберігати соціальну дистанцію не менше 1,5 метра від інших людей тощо.
А коли кашляєте або чхаєте, треба затуляти рот не долонею, а згином ліктя або одноразовою серветкою, яку після цього необхідно одразу викинути в закритий смітник.

Читайте також:
Нова загроза: коронавірус може передаватися через дихання, – науковці

Як підсумували організатори обох експериментів, ця демонстрація доводить, що заклади харчування можуть працювати й під час епідемічної загрози.

Проте з обов’язковим дотриманням певних умов: постійної дезінфекції, частої зміни посуду і, звісно, свідомого підходу відвідувачів до власної безпеки.

А ще, констатують інфекціоністи, бодай на певний час ресторанам доведеться відмовитися від буфету, який у нас прийнято називати “шведським столом”.

Як свідчать наукові дослідження (наприклад, це і це), коронавірус SARS-CoV-2 може залишатися заразним на поверхнях упродовж досить тривалого часу. Щоправда, дані різних наукових установ можуть різнитися: так, скажімо, дослідники у США дійшли висновку, що на нержавіючій сталі й пластику зараза зберігається максимум три дні, тоді як їхні колеги з Гонконгу продовжили цей термін аж до 7 днів. Щоправда, в усіх випадках важливу роль відіграє наявність сприятливих для зберігання “життєздатності” вірусу умов (передусім – наявності вологи).

Загалом же науковці доходили висновку, що на папері або серветках новий коронавірус “живе” менше трьох годин, на картоні, дереві або тканині – до однієї доби. На склі, пластику, металевих поверхнях – до 3-7 днів.

Читайте також:
ВООЗ попереджає, що коронавірус може не зникнути й стати однією з постійних хвороб

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна