Нова загроза: коронавірус може передаватися через дихання, – науковці

 

Деякі науковці схиляються до того, що коронавірус SARS-CoV-2 може потрапити в повітря через дихання інфікованої людини й залишатися там заразним протягом трьох годин.

Про це повідомляє DW з посиланням на німецький журнал Focus.

Досі більшість науковців вважали, що коронавірус SARS-CoV-2, який викликає небезпечну пневмонію COVID-19, передається переважно повітряно-крапельним шляхом. Це означає, що ним можна заразитися від хворого, який чхає або кашляє, або доторкнувшись до поверхні, на яку потрапили крапельки його виділень останнього.

Але тепер деякі дослідження свідчать про те, що вірус може передаватися й повітрям, через звичайне дихання.

Такі висновки містяться, зокрема, й у матеріалах дослідження “Аерозоль і стійкість на поверхні вірусу SARS-CoV-2 у порівнянні з вірусом SARS CoV-1”, опублікованому 17 березня в науковому журналі The New England Journal of Medicine.

Як зазначають автори цього дослідження, вірус може потрапляти у повітря в “аерозольних крапельках діаметром менш ніж п’ять мікрометрів. Ці крапельки здатні літати в повітрі до трьох годин. Протягом усього цього часу віруси, що містяться в них, залишаються заразними.

Крім того, про можливості передачі коронавірусної інфекції цим шляхом попереджає Національна академія наук США (NAS) в екстреному листі до уряду країни від 1 квітня.

“Доступні на сьогодні результати досліджень свідчать про те, що існує можливість передачі вірусу SARS-CoV-2 через біоаерозолі, вироблені диханням людини”, – йдеться в цьому листі.

Далі його автори повідомляють про те, що недавнє дослідження, проведене медичним центром університету Небраски, підтвердило наявність РНК вірусу в приміщенні, де надавали допомогу хворим коронавірусом. Генетичний матеріал вірусу був знайдений також на одязі, який носив персонал, що обстежував хворих, хоча під час цього обстеження пацієнти не чхали і не кашляли.

Водночас експерти NAS відзначають, що ступінь загрози заразитися коронавірусом через дихання або під час розмови, а також поведінку біоаерозолів, які містять коронавірус, у навколишньому середовищі необхідно досліджувати окремо.

Поки відомо лише, що концентрація вірусу в диханні різних пацієнтів є різною, зазначається в листі NAS.

Тим часом Всесвітня організація охорони здоров’я поки що неоднозначно ставиться до гіпотези про можливу передачу вірусу через біоаерозолі. Наприкінці березня представники ВООЗ заявили, що цей спосіб передачі інфекції “при певних обставинах і в деяких ситуаціях, у яких виникають аерозолі, є вірогідним”.

Як приклад такої ситуації експерти ВООЗ назвали інтубацію важко хворого пацієнта з метою забезпечення його киснем.

Focus підсумовує: якщо спосіб передачі коронавірусу через біоаерозоль підтвердиться, усі будуть змушені носити захисні маски серед людей, щоб запобігти зараженню. Але тут виникає щонайменше одна велика проблема: ці маски майже скрізь у дефіциті.

Читайте також:
Кількість заражених коронавірусом у світі сягнула мільйона осіб

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна