Уряд саботує призначення мовного омбудсмана: активісти протестують

 

Громадянська спільнота “Мова об’єднує” виступила з протестом щодо бездіяльності Кабінету Міністрів України в питанні призначення уповноваженого з захисту державної мови.

Відповідну заяву активісти оприлюднили в четвер, 25 червня.

“Кабінет Міністрів не лише місяцями не ухвалює постанову, що має запустити роботу секретаріату Уповноваженого, але й штучно затягує процес призначення самого Уповноваженого, не виконуючи прямих вимог Закону”, – йдеться в заяві.

Зазначається, що після піврічної бездіяльності і наступної відставки Тетяни Монахової, яку попередній уряд попри протести громадськості призначив уповноваженим, ця посада з 6 травня є вакантною.

Активісти наголосили: стаття 50 закону про мову передбачає, що “Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, керівник центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну правову політику, та керівник центрального органу виконавчої влади у сфері державної мовної політики подають Кабінету Міністрів України по одній кандидатурі на посаду уповноваженого” і “у разі дострокового припинення повноважень Уповноваженого кандидатури подаються впродовж 30 днів з дня дострокового припинення”.

“Цей 30-денний термін сплив 5 червня, і всі передбачені законом посадовці вчасно подали кандидатури. В.о. міністра культури Світлана Фоменко на підставі одностайного рішення представницькою комісії запропонувала уряду призначити на посаду Уповноваженого Святослава Літинського. Кандидатуру Літинського подав уряду і міністр юстиції Денис Малюська. Омбудсмен Людмила Денісова на підставі проведеного її відомством конкурсу внесла кандидатуру Тараса Кременя“, – підкресили в об’єднанні та додали, що уряду залишається лише призначити одного з цих кандидатів на посаду.

Активісти обурилися, що замість цього уряд з подачі новопризначеного міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка “саботує цю просту й прозору процедуру”.

“З відповіді міністерства культури й інформаційної політики на інформаційний запит, а також з наполегливих спроб Ткаченка зірвати законну процедуру призначення уповноваженого випливає, що міністр узяв курс на пряме порушення закону: зробити вигляд, що ніякого конкурсу і внесення кандидатури від мінкульту не було, а потім внести і проштовхнути через уряд власного кандидата, який навряд чи захищатиме мову, зате відповідатиме уявленням нинішньої влади про кадрову політику. Ми закликаємо Олександра Ткаченка відмовитися від цієї авантюри, а Кабінет міністрів – не допустити порушення закону”.

Термін подання кандидатур минув, кандидатури подані, обидва кандидати є кваліфікованими і гідними, додають активісти.

“Закликаємо Кабінет Міністрів виконати вимоги закону про мову і відповідно до визначеної цим законом процедури на найближчому засіданні розглянути кандидатури Святослава Літинського і Тараса Кременя й призначити уповноваженого з захисту державної мови”, – резюмували в русі “Мова об’єднує”.

Читайте також:
Новий міністр культури ще подумає, чи висувати Літинського на мовного омбудсмана

Як інформувала “Новинарня“, 24 квітня мовний омбудсмен Тетяна Монахова подала у відставку після пів року роботи, заявивши, що уряд так і не утворив секретаріат для її структури. Кабмін звільнив її 7 травня.

Нового уповноваженого із захисту державної мови Кабмін має вибрати із кандидатів від трьох структур – Міністерств культури, юстиції та від уповноваженого з прав людини. Мінкульт і Мін’юст висунули Святослава Літинського, офіс омбудсмана – екснардепа від “Народного фронту” Тараса Кременя, який минулої осені у “фіналі” програв конкуренцію Монаховій.

Львів’янин Святослав Літинський – голова ГО “Незалежні” та активіст руху “Мова об’єднує”.
Він відомий активною позицією на захист державної мови та на українізацію всіх сфер суспільного життя. У вересні 2019 року Літинський невдало позивався до офісу президента, аби переклали українською виступ президента Зеленського, а у 2015 році виграв подібний суд щодо міністра Авакова.

Читайте також:
Мінкульт обрав кандидатом на мовного омбудсмана відомого активіста Святослава Літинського

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна