“Пів року без зарплати та ігнорування”: мовна омбудсман Монахова подала у відставку

 

Уповноважена з захисту державної мови Тетяна Монахова у п’ятницю, 24 квітня, подала у відставку.

Про це посадовиця повідомила у фейсбуці.

“Завжди виконувала правило Рузвельта: “Роби, що можеш, із тим, що маєш, там, де ти є”. Та треба знайти сили вчасно усвідомити, що двері, які просто намальовані на цегляній стіні, не відчиняються. Але це був яскравий, корисний, незабутній період у житті. Мені здається, за цей час я здобула кілька нових професій”, – написала Монахова.

За її словами, через прогалини в законі і бездіяльність Кабміну їй досі не вдалося створити секретаріат уповноваженого. А без цього казначейство не виділяє фінансування і не платить їй зарплату, про це Тетяна Монахова розповіла у інтерв’ю виданню Opinion.

Від часу призначення на посаду, вона витратила на роботу близько 30 тисяч гривень.

“Майже пів року я тільки витрачаю забагато власних коштів на поїздки з Миколаєва до Києва, орендую там житло. Без секретаріату неможливо отримати фінансування. По Києву я пересувалася на метро. Про яких водіїв може йти мова, коли мені відмовили навіть у службовому житлі”, – поскаржилася Монахова.

За її словами, всі її дії були заблоковані, а у влади просто не було політичної волі щодо ухвалення потрібних рішень.

Чиновниця зверталася за допомогою до офісу президента, але її там проігнорували.

Як інформувала “Новинарня“, у грудні минулого року Монахова заявляла, що офіс мовного омбудсмана повноцінно запрацює лише через пів року.

Кабінет Міністрів призначив на посаду мовного омбудсмена завідувачку кафедрою журналістики Чорноморського національного університету ім. Петра Могили Тетяну Монахову у листопаді 2019 року.

Закон “Про забезпечення функціонування української мови як державної” набув чинності 16 липня 2019 року. Він, зокрема, передбачає створення Національної комісії зі стандартів державної мови та запровадження посади уповноваженого із захисту державної мови.
Уповноважений із захисту державної мови та його секретаріат має розглядати скарги та штрафувати суб’єкти господарювання за порушення вимог закону щодо застосування державної мови у сфері обслуговування споживачів.

Читайте також:
Мовна омбудсманка Монахова прокоментувала заяву продюсерів “1+1” щодо “української для комедій”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна