Новий міністр культури ще подумає, чи висувати Літинського на мовного омбудсмана

 

Важливим кроком для просування української мови є призначення уповноваженого із захистку державної мови. Однак наразі но вий міністр культури й інформаційної політики України Олександр Ткаченко ще не ухвалив рішення про те, чи висувати на затвердження урядом кандидатуру Святослава Літинського.

Про це Ткаченко заявив 11 червня, передає “Громадське”.

Літинського відібрали в Мінкульті кандидатом на посаду мовного омбудсмана до призначення нового міністра, і Ткаченко ще не мав із ним особистої зустрічі.

“Після обрання спробую зробити все, щоб це питання не було затягнутим, і можна було приступити до виконання обов’язків уповноваженого повною мірою”, — сказав новий міністр.

Ткаченко також оголосив про кроки, які Мінкульт планує здійснити в напрямку популяризації української мови.

“Ми сьогодні в міністерстві обговорювали запуск порталу популяризації української мови, це є в планах міністерства. Також ми обговорювали ідеї, щоб український культурний продукт став витребуваним. Для цього потрібні також і економічні важелі”, — зазначив Ткаченко.

Він вважає українські серіали “одним із найкращих пропагандистів” української мови. І додає до цього переліку освітні проєкти.

Для захисту української мови найкраще створювати умови, за яких вона стане трендом, а вироблення українськомовного продукту в суспільстві буде природним, а не елементом протидії російській агресії, каже Ткаченко.

Як інформувала “Новинарня“, 24 квітня мовний омбудсмен Тетяна Монахова подала у відставку після пів року роботи, заявивши, що уряд так і не утворив секретаріат для її структури. Кабмін звільнив її 7 травня.

Нового уповноваженого із захисту державної мови Кабмін має вибрати із кандидатів від трьох структур – Міністерств культури, юстиції та від уповноваженого з прав людини. Мінкульт і Мін’юст висунули Святослава Літинського, офіс омбудсмана – екснардепа від “Народного фронту” Тараса Кременя, який минулої осені у “фіналі” програв конкуренцію Монаховій.

Львів’янин Літинський – голова ГО “Незалежні” та активіст руху “Мова об’єднує”.
Він відомий активною позицією на захист державної мови та на українізацію всіх сфер суспільного життя. У вересні 2019 року Літинський невдало позивався до офісу президента, аби переклали українською виступ президента Зеленського, а у 2015 році виграв подібний суд щодо міністра Авакова.

Читайте також:
Мінкульт обрав кандидатом на мовного омбудсмана відомого активіста Святослава Літинського

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна