Мінкульт обрав кандидатом на мовного омбудсмана відомого активіста Святослава Літинського

 

Міністерство культури визначило свою кандидатуру на посаду уповноваженого із захисту державної мови. Це громадський активіст Святослав Літинський.

“Так”, — відповів Літинський на запитання сайту УНН, чи правда, що Мінкульт запропонував його на посаду мовного омбудсмана.

Львів’янин Літинський – голова ГО “Незалежні” та активіст руху “Мова об’єднує”.
Він відомий активною позицією на захист державної мови та на українізацію всіх сфер суспільного життя. У вересні 2019 року Літинський невдало позивався до офісу президента, аби переклали українською виступ президента Зеленського, а у 2015 році виграв подібний суд щодо міністра Авакова.

Святослав Літинський нагадав, що за законом Кабмін має обрати мовного омбудсмана з трьох кандидатів – від Міністерства культури, Міністерства юстиції та від Уповноваженого ВР з прав людини.

“[На конкурс] Міністерстві юстиції подалося 12 кандидатів, в Міністерство культури подалося два кандидати. І от вчора (2 червня) на дев’яту годину було засідання комісії [Мінкульту], там дев’ять людей було і вони викликали окремо кандидатів, питали про їхні документи, про розуміння посади. І врешті оголосили, що вони проголосували, вибрали мене і скеровують на Кабмін такі документи, подання мене як їхнього кандидата”, — розповів Літинський.

За його словами, Міністерство юстиції має визначитись зі своїм кандидатом до 6-7 червня.

“Найбільший виклик організації роботи уповноваженого — це власне утворити державний орган — секретаріат уповноваженого. Бо секретаріат виконує всі функції і навіть виплачує заробітну плату уповноваженому. Відповідно, без секретаріату — це більш декларативна посада… Для цього бракує постанови уряду, який би сказав: „Утворити секретаріат. Дозволити йому видавати власні накази і так далі”, — додав Святослав Літинський.

Як інформувала “Новинарня“, 24 квітня мовний омбудсмен Тетяна Монахова подала у відставку після пів року роботи, заявивши, що уряд так і не утворив секретаріат для її структури. Кабмін звільнив її 7 травня.

Читайте також:
Мова без захисту: навіщо уряд “підвісив” ситуацію з безпорадним мовним омбудсманом

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна