Монахова чи Кремінь? Мовного омбудсмана обирають із двох висуванців Миколаєва

 

Міністерство культури, молоді та спорту внесло на розгляд Кабінету Міністрів свою кандидатуру на посаду уповноваженого із захисту державної мови.

Як повідомила 16 листопада пресслужба відомства, МКМС пропонує на посаду мовного омбудсмана завідувачку кафедри журналістики Чорноморського національного університету імені Петра Могили (Миколаїв) Тетяну Монахову.

Тетяна Монахова народилася 2 липня 1980 року в Миколаєві.
У 2002 році закінчила Миколаївський державний педуніверситет ім. В. Сухомлинського за спеціальністю “Учитель української мови і літератури та англійської мови й зарубіжної літератури”.
У 2015 році захистила докторську дисертацію на тему “Сучасні стратегії текстотворення в українській мові” в Одеському національному університеті ім. І. Мечникова.
Також Монахова – авторка понад 40 наукових публікацій, колумністка декількох видань.

Посада мовного омбудсмена передбачена законом “Про забезпечення функціонування української мови як державної”.

За цим законом, уповноважений із захисту державної мови мав би бути призначений Кабміном ще до 16 жовтня. Цього досі не відбулося.

Кандидатури на цю посаду мають визначити три відомства: Мін’юст, Мінкульт і омбудсман.

Колишній міністр культури Євген Нищук подавав на “мовного” уповноваженого Юрія Зубка, але після зміни уряду старі кандидатури були відкликані.

Відтак у встановлені терміни лише в секретаріаті Уповноваженого ВР з прав людини відбувся відкритий конкурс на посаду Уповноваженого із захисту державної мови для подання її на затвердження урядом. За результатами відкритого конкурсу комісія більшістю голосів рекомендувала для подання Кабміну кандидатуру: Тарас Кремінь.
У 2014 році він був головою Миколаївської обласної ради, надалі (до 2019 року) – народний депутат України VIII скликання від партії “Народний фронт”, голова підкомітету з освіти Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти; співавтор законів “Про освіту”, “Про фахову передвищу освіту”, “Про повну загальну середню освіту”, а також ”Про забезпечення функціонування української мови як державної”.

Мін’юст відмовився подавати свого кандидата на розгляд уряду.

Таким чином, “мовного омбудсмана” Кабмін обере з двох кандидатів, і обоє – з міста Миколаїв.

Закон “Про забезпечення функціонування української мови як державної” набув чинності 16 липня. Він, зокрема, передбачає створення Національної комісії зі стандартів державної мови та запровадження посади уповноваженого із захисту державної мови.

Уповноважений із захисту державної мови та його секретаріат розглядатиме скарги та зможе штрафувати суб’єкти господарювання за порушення вимог закону щодо застосування державної мови у сфері обслуговування споживачів.

Читайте також:
Українська втрачає позиції на ТБ і в сфері послуг: мовний моніторинг-2019. ІНФОГРАФІКА

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна