Антитіла до коронавірусу виробляються не в усіх, а імунітет може зникнути за 3 місяці, – дослідження

 

Дослідження науковців різних країн свідчать про те, що імунітет до COVID-19 може зберігатися менше трьох місяців після того, як людина перехворіла.

Про це пише “Німецька хвиля”.

Тест крові на антитіла поки що вважається єдиним способом визначити, чи хворіла людина на COVID-19, якщо на момент здачі аналізу вона вже здорова. До того ж, як відомо, коронавірусна інфекція часто проходить фактично безсимптомно, так що заражена людина про це навіть не підозрює.

Антитіла – це клітини, за допомогою яких наш організм намагається побороти збудника хвороби, коли той у нього потрапляє. Після того, як недугу подолано, антитіла ще якийсь час залишаються в крові, і в людини на відповідну інфекцію виробляється імунітет. Для якихось інфекцій це може бути рік-два, а для якихось, як, наприклад, кір – десятки років.

Саме за цим принципом діють і вакцини.

На початку пандемії нового коронавірусу SARS-CoV-2 науковці виходили з того, що так само відбувається й у випадку спричиненого ним захворювання COVID-19. Тобто що перехворівши, людина, як і у випадку з сезонним грипом, отримує імунітет на певний період, протягом якого більше не заразиться.

Проте все більше досліджень свідчать, що це може бути не так або не зовсім так.

Однією з найсвіжіших у цьому напрямі є робота науковців Університету Любека, що на півночі Німеччини. Вони провели дослідження, більшість учасників якого мали легкий або середньої тяжкості перебіг COVID-19. І фактично в кожного четвертого з цих пацієнтів науковці не змогли виявити антитіла до коронавірусу.

Натомість у двох із десяти пацієнтів, які жодних симптомів коронавірусної хвороби не мали, у крові була виявлена висока концентрація антитіл.

Через це постає не лише питання щодо імунітету, але й щодо того, як виявити справжню кількість тих, хто перехворів на COVID-19.

Читайте також:
Науковці у США розробили новий, надточний тест на антитіла до коронавірусу

Станом на сьогодні вважається, що для отримання надійного результату тесту на антитіла достатньо чотирьох тижнів після інфікування. Адже антитілам потрібен певний час, доки вони виробляться в такій кількості, щоб тест міг їх виявити.

Скільки саме часу потрібно – залежить від конкретного пацієнта. У когось антитіла з’являються у великій кількості вже за тиждень, організмам інших людей потрібно вдвічі-втричі більше. А в декого, як випливає з дослідження німецьких науковців, антитіл до вірусу SARS-CoV-2 може не вироблятися взагалі.

Дослідженням із застосуванням тестів на антитіла активно проводять і в Китаї. Так, науковці Медичного університету Чуціна, які протягом восьми тижнів вимірювали кількість антитіл у крові 74 пацієнтів, дійшли висновку, що імунітет до COVID-19 зберігається на 2-3 місяці, а не 2-3 роки, як вважали раніше.

Передусім це стосується тих, хто перехворів безсимптомно: менш ніж через три місяці рівень антитіл до коронавірусу в їхній крові впав фактично до нуля. Тож чи можна говорити про те, що такі пацієнти дійсно перехворіли й тим більше мають імунітет до хвороби – поки що невідомо. Дослідження тривають.

У тому числі й в Україні. Як повідомляє “ТСН“, одне з таких досліджень проводять завідувач кафедри інфекційних хвороб, професор, доктор медичних наук Національної медичної академії імені Шупика Олександр Дуда з колегами.  Зокрема, серед людей, за якими вони спостерігають – мешканці гуртожитків, які стали осередками коронавірусної хвороби. Їх імунітет почав послаблюватися вже через місяць після хвороби.

Раніше в інтерв’ю Українському радіо професор Дуда розповідав про обстеження 62 пацієнтів, хворих на СOVID-19: “Результати показали, що під час того, як люди хворіють, вони мають високі показники імуноглобуліну M, а після того, як одужують – імуноглобуліни G можуть бути середніми або навіть низькими. А саме вони є найголовнішим захисником, який не дає повторно захворіти“.

“62 пацієнти – це вкрай низький показник. Треба робити тисячі, десятки тисяч обстежень, тоді відповідь буде більш точна”, – наголосив науковець.

Читайте також:
Нота про тести: чому Україна досі не може налагодити виробництво своїх ПЛР-систем

А тим часом медики попереджають, що тестування на антитіла, яке люди роблять з метою дізнатися, чи хворіли вони на COVID-19 і чи мають імунітет, може “привести до небезпечних неправильних суджень”. Про це застерігають у спільній заяві Ганнес Бланкенфельд і Міхаель Кохен з Німецького товариства загальної та сімейної  медицини та президентка Німецького товариства епідеміології Єва Ґрілль.

Вони наголошують: коли проводиться багато тестів на антитіла, це дозволяє отримати важливу статистичну інформацію. Але щодо конкретних людей тестування може бути навіть небезпечним: наприклад, якщо тест демонструє помилковий результат і людина, в якої начебто виявили антитіла, думає, нібито вона захищена від нового зараження й не може інфікувати інших. А як наслідок, починає нехтувати правила безпеки… і справді може підхопити коронавірус із невідомо якими наслідками для себе.

Читайте також:
ПЛР-тести показують хибно негативний результат щонайменше у 20% випадків, – вчені

Крок до вакцини: науковці встановили ще один шлях для проникнення коронавірусу в клітину

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна