ПЛР-тести показують хибно негативний результат щонайменше у 20% випадків, – вчені

 

Науковці Університету Джонса Гопкінса дійшли висновку, що як мінімум 20% ПЛР-тестів дають хибно негативний результат – тобто показують, що коронавірусу немає, хоча насправді людина інфікована SARS-CoV-2. А за певних обставин імовірність помилки може бути й набагато більшою.

Про це йдеться в аналітичному дослідженні, про яке пише Science Daily.

Проаналізувавши дані семи попередніх досліджень на основі 1,3 тисячі тестів, співробітники Університету Гопкінса дійшли висновку, що найбільше помилок дають тести, взяті впродовж перших трьох днів після зараження. А найточнішою ПЛР-діагностика виявилася на восьмий-дев’ятий день, коли пацієнт уже кілька днів відчуває симптоми хвороби.

“Науковці встановили, що можливість хибно негативного результату становить до 100% у перший день інфікування і знижується до 67% на четвертий день. На восьмий день імовірність такої помилки падає до 20%”, – зазначає видання.

Як свідчить дослідження, навіть у той день, коли з’явилися перші симптоми, тобто людина вже й сама відчуває, що захворіла, 38% ПЛР-тестів на коронавірус показали негативний результат.

Після дев’яти днів від моменту інфікування точність ПЛР-діагностики знову падає – до 66% хибно негативних результатів на 21-й день.

Тому автори дослідження радять медикам не виключати коронавірусну інфекцію тільки на основі ПЛР-діагностики, особливо якщо є підстави вважати, що пацієнт може бути заражений (наприклад, контактував із хворим на COVID-19 або має особливо характерні симптоми).

Повністю результати аналітичного дослідження опубліковані в науковому виданні Annals of Internal Medicine.

Читайте також:
Нота про тести: чому Україна досі не може налагодити виробництво своїх ПЛР-систем

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна