Науковці у США розробили новий, надточний тест на антитіла до коронавірусу

 

Науковці з Університету Північної Кароліни (США) створили новий тип тесту на коронавірус, який виявляє антитіла, специфічні тільки для певної частини спайкового білка SARS-CoV-2.

Як зазначається на сайті університету, аналіз крові визначає антитіла до одного-єдиного фрагмента коронавірусного білка – рецептор-зв’язуючого домена (RBD). Тест вимірює його рівні, що корелюють із рівнями всіх важливих антитіл, які забезпечують імунітет до SARS-CoV-2.

“Це означає, що тест може точно ідентифікувати минулі й недавні випадки коронавірусного захворювання, а також визначати потенційних донорів для плазматерапії хворих на COVID-19”, –пояснив співавтор дослідження Прем Лакшманан.

RBD не присутній в інших відомих коронавірусах, тому антитіла до нього специфічні саме для SARS-CoV-2. Це зумовлює високу точність такого тесту, пояснюють вчені.

“Наш тест надзвичайно точний саме до SARS-CoV-2, чого не можна сказати про деякі інші тести, наявні на даний момент”, – підтверджує співавтор дослідження Аравінда де Сільва.

На даний час науковці працюють над удосконаленням тесту, щоб знизити його вартість і скоротити час для отримання результату.

Планується, що в підсумку весь аналіз займатиме до 70 хвилин, а не 4-5 годин і більше, як інші наявні тести.

Читайте також:
ПЛР-тести показують хибно негативний результат щонайменше у 20% випадків, – вчені

Нота про тести: чому Україна досі не може налагодити виробництво своїх ПЛР-систем

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна