Заступником командувача ВМС став капітан 1 рангу Олексій Доскато

 

Міністр оборони України призначив заступником командувача Військово-Морських сил Збройних сил України капітана 1 рангу Олексія Доскато, який раніше очолював управління бойової підготовки та був в.о. заступника командувача.

Відповідний наказ міністр оборони підписав  17 червня 2020 року, інформують у пресцентрі ВМС.

“За час проходження служби капітан 1 рангу Олексій Доскато зарекомендував себе як професійний, відповідальний та грамотний офіцер з високим рівнем підготовки. Олексій Олегович має 12-річний досвід корабельної служби“, – зазначено в повідомленні.

У 2016 і 2020 роках Доскато – керівник від української сторони в українсько-американському навчанні “Сі Бриз”.

“Офіцер бере активну участь у вивченні досвіду та реформуванні Військово-Морських сил ЗС України відповідно до стандартів НАТО, підрозділи під його керівництвом успішно виконували поставлені завдання під час проведення заходів бойової підготовки та міжнародного співробітництва”, – додають у пресслужбі ВМСУ.

Що відомо про Олексія Доскато: службова біографія

Доскато пройшов шлях від командира групи до командира корабля. Був командиром протичовнового корвета “Вінниця” та великого десантного корабля “Костянтин Ольшанський”, очолював бригаду надводних кораблів та військово-морську базу.

На посаді старшого помічника командира корвета “Вінниця” був заохочений позачерговим військовим званням “капітан 3 рангу”.

Із червня 2018 року проходив службу на посаді заступника начальника управління бойової підготовки Командування Військово-Морських сил Збройних сил України.

З лютого 2019 року виконував обов’язки заступника командувача з бойової підготовки – начальника управління бойової підготовки Командування ВМС ЗС України.

У 2011 році на посаді начальника штабу бригади надводних кораблів на борту великого десантного корабля “Костянтин Ольшанський” брав участь у гуманітарній місії з евакуації громадян України з зони бойових дій (Джамахерійська республіка Лівія).

У 2013 році був командиром походу, під час участі протичовнового корвета “Тернопіль” в антитерористичній операції НАТО в Середземному морі “Активні зусилля”.

За роки військової служби капітан 1 рангу Доскато неодноразово нагороджувався відзнаками командувача національного флоту, начальника Генерального штабу Збройних сил, міністра оборони України та має державну нагороду України – орден Данила Галицького.

У декларації Доскато вказує спільне (з дочкою Єлизаветою) володіння квартирою в окупованому Севастополі, на яку він набув права 19 грудня 2014 року, вже після російської окупації.

Читайте також:
Кадрові зміни у ВМС: хто протегує нового командувача Неїжпапу і чого від нього чекати

Як інформувала “Новинарня“, 11 червня своїми указами президент Володимир Зеленський звільнив із посади командувача Військово-морських сил ЗСУ Ігоря Воронченка та призначив на цю посаду Олексія Неїжпапу.

Напередодні кадрових змін у Командуванні ВМС експертне військове середовища та кілька ЗМІ поширювали інформацію про ймовірне призначення на посаду заступника командувача Шагена Шайволодяна, який зараз керує 198-м навчальним центром ВМС ЗСУ.
Ця інформація збурила і середовище військових, і громадянське суспільство, оскільки цей капітан 1-го рангу був обґрунтовано звинувачений у корупційних поборах в підрозділі, який він очолює.

У вільному доступі з’явився аудіозапис з наради, яку проводив Шайволодян. Він пояснив присутнім офіцерам та старшинам, що вони повинні мотивувати солдатів здавати гроші нібито на різні господарські потреби військової частини в спільну “касу”, а тим, у кого коштів не було, пропонувалося брати кредити в банку. Інакше їх не відпускатимуть у звільнення в місто. Ішлося також про інші ґанджі в керівництві Шайволодяна.

Втім, зі слів експертів, після призначення Неїжпапи на посаду командувача ВМСУ, кар’єрного росту для Шайволодяна очікувати поки що не варто.

Читайте також:
У США схвалили продаж Україні 16 катерів Mark VI

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна