ЗНО залишається обов’язковим для вступників, його не скасовують, – освітній омбудсмен

 

Зовнішнє незалежне оцінювання в Україні не буде скасоване у зв’язку з карантинними обмеженнями. Всі, хто вступатиме до вишів 2020 року, мають скласти ЗНО. Школярі старших випускних класів лише звільнені від ДПА (державної підсумкової атестації).

Про це 17 червня заявив освітній омбудсмен Сергій Горбачов, коментуючи рішення Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій.

За його словами, профільний Комітет після розгляду президентського законопроєкту рекомендував Верховній Раді ухвалити такі рішення:

“1. Найголовніше: ЗНО Є І ЗАЛИШАЄТЬСЯ НАДАЛІ ЄДИНИМ ШЛЯХОМ ВСТУПУ ДО ЗАКЛАДІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ.

2. Всі особи, які завершують повну загальну середню освіту, звільнені від ДПА у 2020 році.

3. Свідоцтва про повну загальну середню освіту та додатки до них ОТРИМАЮТЬ ДО КІНЦЯ ЧЕРВНЯ ВСІ, ХТО ЗАВЕРШУЄ ЗДОБУТТЯ ПОВНОЇ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ. В додатку буде записано “Звільнений/звільнена від ДПА”.

4. Чинна редакція законопроєкту дозволяє тим, хто за результатами ЗНО матиме намір зарахувати ці оцінки як ДПА – [вони] матимуть можливість це зробити.

Це може виглядати так: випускник, який хоче внести оцінки ЗНО до свого додатку, звертається до закладу освіти, щоб замінити цей додаток, вписавши в графі “ДПА” оцінки ЗНО.

Докладний опис процедури має розробити МОН”, – написав Горбачов у фейсбуці 17 червня.

“Одностайна позиція Комітету: ЗНО як шлях до вищої освіти – абсолютно недоторканне“, – зазначив він.

Раніше 17 червня багато ЗМІ, зокрема й “Новинарня“, помилково потрактували суть законопроєкту проєкту “Закону про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань завершення 2019/2020 навчального року” (№3669). Медіа подали висновок, нібито скасування шкільної ДПА у зв’язку з карантином означає й відмову цього року від ЗНО, що є визначальним для вступу до вищих навчальних закладів.

Насправді йдеться про те, що старшокласники, які здобули вищу середню освіту (випускники шкіл), мають право пройти державну підсумкову атестацію (колишні “випускні екзамени”) у формі зовнішнього незалежного оцінювання, за власним бажанням.

Нагадаємо, раніше в уряді заявляли, що розглядають три варіанти проведення ЗНО-2020.

Як інформувала “Новинарня“, через карантин пробне ЗНО провели онлайн.

Читайте також:
Міносвіти може очолити ексрегіонал Шкарлет з “політичними орієнтирами Януковича”, – ЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна