Зеленський вніс до Ради законопроєкт про скасування ДПА через карантин

виправлено

Президент Володимир Зеленський зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт №3669 про скасування державної підсумкової атестації в 2019/2020 навчальному році через карантинні обмеження.

Як передає “Новинарня“, відповідний документ опублікований у середу, 17 червня, на офіційному порталі парламенту.

“У зв’язку зі здійсненням заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), здобувачі освіти, які завершують здобуття повної загальної середньої освіти в 2019/2020 навчальному році, звільняються від проходження державної підсумкової атестації. Вони мають право пройти державну підсумкову атестацію, в тому числі у формі зовнішнього незалежного оцінювання, за власним бажанням“, – йдеться в тексті законопроєкту.

Законопроєкт визначений президентом як невідкладний.




Як повідомив освітній омбудсман Сергій Горбачов, Комітет Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій, розглянувши внесений президентом законопроєкт, рекомендував Верховній Раді ухвалити на засіданні у четвер, 19 червня, такі рішення:

  1. Найголовніше: ЗНО є і залишається надалі єдиним шляхом вступу до закладів вищої освіти.
  2. Всі особи, які завершують повну загальну середню освіту, звільнені від ДПА у 2020 році.
  3. Свідоцтва про повну загальну середню освіту та додатки до них отримають до кінця червня всі, хто завершує здобуття повної загальної середньої освіти. В додатку буде записано “Звільнений/звільнена від ДПА”.
  4. Чинна редакція законопроєкту дає тим, хто за результатами ЗНО матиме намір зарахувати ці оцінки як ДПА, можливість це зробити. Це може виглядати так: випускник, який хоче внести оцінки ЗНО до свого додатку, звертається до закладу освіти, щоб замінити цей додаток, вписавши в графі “ДПА” оцінки ЗНО.

Докладний опис процедури має розробити Міністерство освіти.

Державна підсумкова атестація — форма контролю відповідності результатів навчання здобувачів освіти вимогам державних стандартів загальної середньої освіти на відповідному рівні освіти. Атестація може проводитися в закладі освіти або у формі зовнішнього незалежного оцінювання. Атестацію проходять особи, які завершують здобуття початкової (у 4-му класі), базової середньої (у 9-му класі) та повної загальної середньої освіти.

Нагадаємо, раніше в уряді заявляли, що розглядають три варіанти проведення ЗНО-2020.

Як інформувала “Новинарня“, через карантин пробне ЗНО провели онлайн.

Читайте також:
Міносвіти може очолити ексрегіонал Шкарлет з “політичними орієнтирами Януковича”, – ЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна