Нацбанк виграв справу проти Суркісів щодо націоналізації ПриватБанку

 

Велика палата Верховного Суду частково задовольнила касаційну скаргу Національного банку, Кабінету Міністрів і “ПриватБанку”, визнавши дійсним договір обміну коштів братів Суркісів у банку на суму понад 1 млрд грн на акції банку (bail-in), які пізніше були викуплені державою за 1 грн у рамках націоналізації банку.

Про це в понеділок, 15 червня, повідомляє “Інтерфакс-Україна”.

Таким чином Верховний Суд скасував рішення судів нижчих інстанцій за позовом сім’ї Суркісів про скасування рішень НБУ щодо визнання їх пов’язаними з “ПриватБанком” особами та визнання недійсними договорів по bail-in.

Засідання суду тривало більше семи годин, а судді Верховного Суду радилися майже чотири.

Київський апеляційний суд раніше відхилив апеляційну скаргу Кабінету Міністрів щодо зобов’язання “Приватбанку” виплатити 250 млн доларів за депозитними договорами з офшорним компаніям братів Суркісів.

Відповідно до ухвали Печерського райсуду Києва, “ПриватБанк” мав примусово виплатити компаніям, пов’язаним із родиною Суркісів, більше 250 млн доларів США за депозитними договорами, що були припинені ще в грудні 2016 року.

Як інформувала “Новинарня“, у грудні 2016 року уряд на пропозицію НБУ та великих акціонерів “Приватбанку” (Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов) ухвалив рішення про націоналізацію цієї найбільшої на українському ринку фінустанови. У рамках націоналізації його зобов’язання перед пов’язаними особами підлягали процедурі bail-in та були обміняні на акції додаткової емісії банку.

Ігор Суркіс і його брат Григорій Суркіс, а також інші пов’язані з “Приватбанком” особи подали 42 позови проти НБУ. Майже всі позови подані до адміністративного суду і стосуються оскарження визнання Нацбанком зазначених осіб пов’язаними із “Приватбанком”.

Іншими позивачами, в тому числі, виступають батько Ігоря і Григорія – Рахміль Суркіс, Світлана Суркіс (дочка Григорія Суркіса), Марина Суркіс (дочка Ігоря Суркіса), Поліна Ковалик (один з акціонерів “А-Банку”), “А-Банк”, футбольний клуб “Динамо Київ” (Ігор Суркіс – президент клубу), а також пов’язані з Суркісами офшорні компанії – Camerin Investments LLP, Sunnex Investments LLP, Tamplemon Investments LLP, Berlini Commercial LLP, Lumil Investments LLP, Sofinam Investments LLP.

Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов сім’ї Суркісів і постановив стягнути з “Приватбанку” кошти в сумі 1,05 млрд. грн., 266,2 тис. доларів,  7,8 тис. євро. Відповідне рішення підтвердив Київський апеляційний адміністративний суд.

Державна виконавча служба 13 листопада 2017 року відкрила провадження про стягнення з “Приватбанку” коштів на користь Суркісів і Ковалик.

Читайте також:
Справа ПриватБанку: Верховний Суд скаржиться на тиск Венедіктової

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна