Шоста річниця визволення Маріуполя: місто вітають полк “Азов” та українські зірки. ВІДЕО

 

Шість років тому, 13 червня 2014-го, батальйон “Азов” за участі інших підрозділів АТО звільнив Маріуполь від проросійських окупантів.

На вшанування цієї дати в місті щорічно влаштовували фестиваль “Вільний Маріуполь” і військові паради. Однак цього року через епідемію коронавірусу масові гуляння скасовані. Натомість полк НГУ “Азов”, який дислокується в місті, а також українські посадовці, силовики, знаменитості, музичні гурти вітають маріупольців онлайн.

Так, у фейсбуці та інстаграмі створені сторінки “Вільний Маріуполь“. На них щодня публікуються привітання з Днем визволення від російської окупації.

Містян уже привітали Тараса Тополя та гурт “Антитіла”, футбольні клуби “Динамо” (Київ) та “Маріуполь”, гурт “Без обмежень” та його фронтмен Сергій Танчинець, Олег Собчук і “Скай”, Андрій Середа і рок-гурт “Кому вниз”, студія “95-й квартал”, волонтери фонду “Повернись живим”, телеведуча Яніна Соколова, актор і кінорежисер Ахтем Сеїтаблаєв, телеведучий Сергій Притула, співак Віктор Павлік та багато інших.

“Місце сили”, “місто справжній патріотів” – так говорять відомі українці про Маріуполь і просять городян пам’ятати своїх героїв-визволителів.

На ФБ-сторінці “Вільний Маріуполь” розміщено також привітання президента Володимира Зеленського.

“Шість років з того історичного дня, коли Маріуполь було звільнено від окупантів і над містом знову замайорів український прапор.
Цей день є наочним доказом простої істини: коли ми, українці, об’єднані, для нас не існує нічого неможливого.
З Днем визволення, Маріуполь! Ми всі пишаємося тобою. Пишаємося нашими захисниками, пишаємося маріупольцями – працьовитими та мужніми людьми. Дякуємо всім, хто у 2014 році звільняв місто і приніс бажаний мир.
Ми зробимо все, щоб одного дня довгоочікуваний мир та синьо-жовтий прапор були в кожному українському місті й селищі на сході України та в Криму”, – ідеться в дописі від імені Зеленського.

Окреме відео для привітання міста записав полк Нацгвардії “Азов”.

“Маріуполь – це місто, яке мало для бойовиків неабияке значення. Тут і два величезні металургійні комбінати, і машинобудівне підприємство, і, що найбільше цікавило найманців, – порт. Крім того, буквально за якихось 50 км від міста вже починається кордон з Росією, що надавало ворогу чудову можливість почати прокладати прямий коридор від РФ до самого Криму, який на момент захоплення сепаратистами Маріуполя вже був анексований. Тож контроль над цим містом був для прихильників «Новоросії» та Росії дійсно важливим пунктом у їхньому плані.
З квітня Маріупольська міська рада була захоплена сепаратистами, а 9 травня відбувся штурм будівлі УВС Маріуполя. Втрата контролю над одним із найбільших та стратегічно важливих міст Донбасу стала поштовхом до активних дій українського командування. Штурмувати бойовиків спочатку хотіли 23 травня, але згодом визволення Маріуполя запланували на 13 червня. Зачистка міста від терористів розпочалась рано-вранці та відбувалась досить швидко. Азовці розпочали обстріл ворожих укріпрайонів із ЗУ-23-2. Після цього у протистояння вступили бійці, які мали завдання взяти під свій контроль штаб проросійських найманців. Українські захисники, які на той момент не мали ані достатньої кількості зброї та техніки, ані професійної військової підготовки, ліквідували ключові опорні точки ворога та відновили контроль над містом. Відтоді 13 червня стало важливою датою як для містян, так і для всієї України”, – ідеться в повідомленні “Азова”.

“Азов” (…) уже шість років стоїть на захисті одного з найбільших міст на Донбасі. Ця перемога назавжди залишиться в пам’яті всіх українських військових та небайдужих громадян, які пишаються тим, що вони українці”, – говорить у зверненні командир полку “Азов” Денис Прокопенко “Редіс”.

“Азов” сьогодні має багато здобутків на фронті та продовжує нести службу на передовій. Де б ми не були, саме Маріуполь є та буде домівкою нашого підрозділу. “Азов” сьогодні, як і шість років тому, обіцяє жителям Маріуполя: ми завжди з вами”, – каже боєць із позивним “Сокира”, який брав участь у звільненні міста 2014 року.

Звільнення Маріуполя в 2014 році

Читайте також:
В “Азові” пояснили, чому командир полку Редіс не “віддав честь” Зеленському на Майдані

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна