“Хамство і дитсадок”: Денис Казанський розповів, як переговори в ТКГ виглядають зсередини

 

Журналіст і блогер, переселенець із Донецька Денис Казанський, який 10 червня взяв участь у засіданні мінської Тристоронньої контрактної групи у якості представника Донецької області, розповів у фейсбуці, як цей переговорний процес виглядає зсередини.

“У відеоконференції, крім української делегації, брали участь модератори з ОБСЄ Гайді Грау і П’єр Морель, представник Росії Гризлов та представники ОРДЛО з російської сторони. Їх, як і нас, переселенців, було четверо – по двоє від ОРДО і ОРЛО.

Як вже стало зрозуміло, російська сторона завжди поводиться однаково, – пише Казанський. – Представник РФ обов’язково спізнюється хвилин на 30-40, а коли включається, то намагається максимально уникати діалогу і майже не бере в ньому участь. Такою поведінкою росіяни демонструють, що нібито не є стороною конфлікту, але виглядає це відверто смішно. Якийсь дитячий садок.

Цікаво, що вчора по-різному поводилися і російські “проксі”. Представники ОРДО з російської сторони – Наталя Никонорова і Наталія Михайлова – поводилися досить коректно. А ось луганчани Мірошник і Дейнего знову волали, хамили, перебивали модераторів й намагалися довести, що переселенці не мають права представляти Донецьк і Луганськ.

Відповідь із нашого боку була симетричною, тільки в більш коректній формі.

Суть ситуації в тому, що будь-яка претензія російської сторони до переселенців застосовна і до неї самої. На нашу адресу звучали претензії, що ми обрані непрозоро і не представляємо жителів Донбасу. Говорили це люди, які захопили владу силою, репресіями вигнали з Донецька і Луганська всіх неугодних і також не представляють жителів Донбасу. На ці обставини ми і вказали у відповідь на всі претензії.

Підсумком цього діалогу стали заяви Гризлова, який дуже обурюється, що Київ вирішив обговорювати комплекс заходів із виконання Мінських угод з “колишніми жителями Донбасу”. При цьому він, звичайно ж, нічого не сказав про те, з якої причини ми стали “колишніми”. А нас такими зробили саме Гризлов і його начальство, з вини яких ми змушені були виїхати з рідних міст.

У гуманітарній підгрупі порушувалося питання про викрадену в Донецьку мешканку Євросоюзу Євгенію Йєпес-Веньесу. На питання української сторони представники ОРДО з російської сторони заявили, що не знають, де вона перебуває і хто її заарештував. Тобто або брешуть, або в них там повне Сомалі, в якому вони самі нічого не тямлять.

Відносно подій в Антрациті, де страйкуючих шахтарів садять на підвали і застосовують до них тортури (частина протестувальників учора оголосила голодування), – це питання буде обговорено, на жаль, тільки наступного разу. Бо ж не було заздалегідь включене до регламенту. Як я вже зрозумів, росіяни та їхні представники в таких випадках зазвичай клеять дурня, вдають, що їм нічого не відомо про такі факти свавілля. Але все ж, коли такі питання порушуються при європейських посередниках, ми хоча б ставимо до відома міжнародну спільноту й доводимо до неї численні факти знущань на людьми в ОРДЛО.

Також російська сторона відмовилася відкривати КПВВ на Донбасі, хоча Україна фактично відкрила їх зі свого боку і готова пропускати людей. Чесно кажучи, виглядає це зовсім безглуздо, адже відкриття КПВВ в першу чергу в інтересах людей в ОРДЛО, яким необхідно отримати українські пенсії й соцвиплати. Але бойовики відмовляються їх випускати. Мабуть, щоб потім волати про страшну українську блокаду і геноцид…”

Читайте також:
Переселенці в мінській ТКГ: плюси, мінуси, перспективи

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна