Переселенці в мінській ТКГ: плюси, мінуси, перспективи

 

Марія Золкіна
політичний аналітик Фонду “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва

(FB)

Сьогодні офіційно стали відомі імена представників в Мінській ТКГ з числа переселенців: те, що анонсувала українська переговорна команда замість сумнозвісної консультативної ради. Донецьку область в політичній підгрупі представлятимуть Денис Казанський та Сергій Гармаш, Луганську – Вадим Горан та Костянтин Лібстер. Що це означає і в чому плюси чи мінуси?

Спочатку про плюси:

– Це додає аргументів українській переговорній позиції в Норманді: долучення переселенців – достатньо сильний хід, він для західних партнерів свідчить про бажання України шукати вихід з глухого кута та перевести переговори в легальне поле. Так, оскільки представників окупаційних адміністрацій неможливо, з точки зору права, вважати представниками тимчасово окупованих територій, запрошення переселенців виглядає явно більш легітимним і доцільним інструментом.

– Це показує, що попри будь-які спроби України зрушити процес, небажання Росії лишається ключовим каменем спотикання.

Будь-яка реформа Мінської ТКГ приречена на етапі ідеї, якщо не вписується в російську фабулу про прямий діалог з окупаційними адміністраціями.

Чому це плюси? Бо це розв’язує офісу українського президента руки. Після року загравань з Росією, активного одностороннього руху в бік виконання Мінських домовленостей розвернутися в інший бік може бути не так просто. Стратегії й остаточної тактики “а як бути далі” в української влади немає. А вибір про це “як бути далі” – робити необхідно, оскільки ясно, що налаштованість тільки української сторони на компроміс не працює.

Тепер про те, ЩО ж насправді означає залучення переселенців ПРОЦЕДУРНО, бо це – критично важливо.

Судячи з усього, всі четверо переселенців долучаються до ТКГ як ЧЛЕНИ української делегації. Не як запрошені з боку модератора ОБСЄ представники тимчасово окупованих територій, а як члени української делегації.

Чому це формально важливо? Бо для формального виконання пунктів Мінська про консультації з представниками окремих районів саме такий статус має бути закріплений за новими запрошеними особами.

Наразі – це експерти, радники української делегації. Це був один із варіантів, не найсильніший, бо це – посилення української делегації, а не поповнення політичної підгрупи новими особами у, як мінімум, такому ж статусі, як і наразі там сидять представники окупаційної влади.

Такий варіант посилення власної делегації – цілком прийнятний, він не несе якихось загроз, але просто не треба мати ілюзій щодо ролі і статусу переселенців у роботі ТКГ.

В Мінських документах немає вимоги до того, як саме обираються представники окремих районів для консультацій, тому тут Україна начебто користується цією “білою плямою”, але це водночас і зменшує потенційну результативність такого кроку.

Що далі?

Найбільш ймовірно, що виконати пункт про консультації в такий спосіб не вдасться: Росії реальний статус ВПО в Мінській ТКГ не потрібний. Нинішній варіант вона “не зарахує”, а на зміну ролі ВПО – не погодиться. ОБСЄ теж не наважиться запрошувати переселенців саме як “представників ОРДЛО”.

Що далі? Певна імітація, але з важливим наслідком: вона дозволить виходити з новими ініціативами, зокрема, про перегляд Мінська або де-факто замороження і переговорів, і конфлікту загалом.

Читайте також:
Росія – не протестувала, “ЛДНР” – хамили: як відреагували на введення в ТКГ проукраїнських переселенців з Донбасу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна