Відкриття КПВВ на Донбасі: біля “Станиці” та “Мар’їнки” зібралися черги, ОРДЛО не збираються відновлювати пропуск

 

Українські прикордонники готові до відновлення пропускних операцій в контрольних пунктах в’їзду-виїзду “Станиця Луганська” та “Мар’їнка” на Донбасі.
Втім, представники окупаційних маріонеткових проросійських адміністрацій заявили, що не збираються відкривати пункти пропуску через загрозу поширення коронавірусу.

За інформацією Держприкордонслужби, охочі перетнути лінію розмежування на тимчасово окуповану територію почали збиратися біля КПВВ близько 6-ї години ранку.

“Станом на 8.30 біля “Станиці Луганської” зібралося 45 осіб, а біля “Мар’їнки” – 55 транспортних засобів (та близько 90 осіб). Серед тих, хто зібрався біля КПВВ, є діти та літні люди”, – повідомляють речники ДПСУ.

У пресслужбі не виключили, що бойовики відмовлятимуть у пропуску особам, які перетинатимуть лінію розмежування з боку підконтрольної українській владі території.

Щоб не виникало скупчень осіб та транспорту у так званій сірій зоні, пропуск осіб у середу “буде здійснюватися поступово”, попередили в ДПСУ.

Утім напередодні, 9 червня, терористична організація “ДНР” заявила, що пропускні пункти на лінії зіткнення в Донбасі залишаться закритими до “стабілізації епідситуації”.

“Останнім часом в соціальних мережах все частіше зустрічається інформація про відкриття контрольно-пропускних пунктів між ДНР і Україною. Звертаємо увагу, що такі повідомлення не що інше, як провокація, покликана дестабілізувати обстановку в ДНР. Відкрити кордон в односторонньому порядку неможливо”, – заявили у “міжвідомчому оперативному штабі “ДНР” щодо попередження завезення і розповсюдження нової коронавирусной інфекції”.

У штабі пояснили, що на підконтрольній Києву території рівень тестування населення на коронавірус “вкрай низький”.

Там пояснюють, що в регіоні зареєстровано “всього” 235 випадків COVID-19. При цьому повідомляється про спалах в Слов’янську, де вже 54 особи заразилися, і про безсимптомних хворих в Курахово і Українську, де раніше інфікованих не було.

“Для відкриття кордонів ми повинні бути впевнені, що це буде безпечно для наших громадян. Оскільки відкриття КПВВ без будь-яких обмежень неминуче призведе до великого скупчення людей, довгого очікування в чергах і, як наслідок, спалахів захворювання. Тому для захисту громадян “ДНР” від зараження COVID-19 ми змушені залишити кордон з Україною закритим”, – сказано в заяві окупантів.

Станом на 11:30 10 червня у ДПСУ та штабі ООС поки не повідомили про відновлення роботи КПВВ.

Як інформувала “Новинарня“, 9 червня терористи з “ЛНР” заявили, що не будуть відкривати контрольний пункт в’їзду-виїзду в Станиці Луганській зі свого боку.

Штаб операції Об’єднаних сил напередодні звітував, що проводить підготовку до відкриття контрольних пунктів пропуску в’їзду-виїзду на Донбасі з 10 червня.

Наказом командувача ОС Володимира Кравченка з 14 березня 2020 року введено режим “червоний”, район проведення ООС частково закрили на в’їзд та виїзд.

Частково закриті й пункти пропуску на державному кордоні з Росією, припинено рух людей через КПВВ з окупованої території та в ОРДЛО.

КПВВ на межі України з окупованим Кримом будуть закриті до 22 червня. 

Читайте також:
Україна в ОБСЄ закликала до створення зони безпеки на кордоні з РФ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна