Україна в ОБСЄ закликала до створення зони безпеки на кордоні з РФ

 

Україна пропонує створення робочої підгрупи у Тристоронній контактній групі з питань кордону. А також закликає до створення передбаченої Мінським протоколом зони безпеки в прикордонних районах України та РФ з моніторингом та верифікацією з боку ОБСЄ.

Як повідомляє “Укрінформ”, про це заявив під час онлайн-засідання Форуму безпекового співробітництва ОБСЄ у середу, 3 червня, заступник Постійного представника України при міжнародних організаціях у Відні Ігор Лоссовський.

“Відновлення контролю над кордоном залишається ключовим елементом процесу врегулювання конфлікту. Створення зони безпеки у прикордонних районах обох держав з постійним моніторингом та верифікацією з боку ОБСЄна кордоні, як це передбачено Мінським протоколом, було би кроком у правильному напрямку. Україна пропонує створити робочу групу у рамках ТКГ з питань кордону”, – заявив він.

Дипломат наголосив про необхідність виконання результатів Нормандського саміту в Парижі, які Росія продовжує ігнорувати.

Україна дотримується принципу “насамперед – безпека” у мирному врегулюванні, виступає за розробку нового режиму всеосяжного припинення вогню й закликає РФ до конструктивних переговорів у рамках ТКГ.

Також Україна готова до обговорення компромісів у рамках ТКГ щодо пакетного рішення, яке стосується трьох нових ділянок розведення сил та засобів на Донбасі.

Також українська сторона закликає Росію виконати зобов’язання, взяті на саміті у Берліні ще 2016 році, щодо відкриття КПВВ “Золоте” на лінії зіткнення.

“Україна пропонує проєкт дорожньої карти з використанням “дзеркального” підходу для відкриття нових пунктів пропуску у Золотому (раніше вже було узгоджено) та Щасті (ще не узгоджено) одночасно”, – заявив Лоссовський.

Водночас Україна закликала Росію проявити конструктив з питання узгодження у рамках ТКГ плану розмінування, оскільки раніше російська сторона вже тричі блокувала українські ініціативи.

Читайте також:
На ділянці розведення біля Петрівського розстріляли камеру спостереження ОБСЄ

Берлін підтримує переформатування Тристоронньої контактної групи, – Єрмак

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна