Перельоти під час карантину: авіакомпанії не перевірятимуть, чи пустять пасажира в країну призначення

 

Після відновлення міжнародного сполучення авіакомпанії не перевірятимуть, чи відповідає пасажир усім “карантинним” вимогам, щоб його впустили в країну призначення. І якщо виявиться, що це не так, тобто права на в’їзд у пасажира немає, йому доведеться самостійно оплатити негайне повернення в країну вильоту.

Про це пише “Європейська правда“.

На прикладі України: пасажира, документи якого не відповідають візовим вимогам (немає візи в країну, де вона потрібна, або біометричного паспорта для тих держав, з якими ми маємо безвіз)  авіакомпанія просто не допустить до рейсу. Адже якщо йому відмовлять у в’їзді в країну призначення, перевізнику доведеться повернути такого невдаху додому коштом авіакомпанії. А, скажімо, в Євросоюзі на неї ще й чекатиме штраф.

Натомість у тих випадках, коли йдеться про карантин, авіакомпанія може хіба що попередити пасажирів про необхідність дотримуватися вимог держави призначення. Але ні повертати його додому своїм коштом, ні скасовувати подорож із компенсацією її вартості не зобов’язана.

Тож якщо авіаперельоти з країною, у яку ви маєте квиток, уже здійснюються, то лише від вашої пильності при вивченні правил перетину її кордону залежить, потрапите в туди чи змарнуєте поїздку і втратите гроші.

Скажімо, Ісландія з 1 липня зобов’яже кожного туриста при в’їзді в країну здавати платний COVID-тест вартістю 15 тисяч крон (понад 3000 гривень).

Велика Британія запровадила обов’язковий 14-денний для всіх приїжджих.

На Кіпр зможуть потрапити лише ті, хто або пройде тест по прильоту, або привезе довідку про відсутність COVID-19, аналіз на який взято не раніше ніж за 72 години до того.

А Греція встановила особливі правила для рейсів із “небезпечних міст”, до переліку яких зарахований Київ – пасажири звідти зобов’язані пройти тестування на коронавірус. І навіть якщо його результат виявиться негативним – усе одно доведеться відбути обов’язкову семиденну самоізоляцію (якщо тест позитивний, то на карантині туриста протримають мінімум два тижні).

Тож не варто поспішати купувати квитки на омріяне море, адже може скластися так, що навіть якщо ви потрапите у Грецію, то за відведений на відпочинок тиждень моря так і не побачите…

“Дійсно, в Греції наразі діє карантин для приїжджих, а в Туреччині – тестування в аеропорту. Але ці вимоги діятимуть певний обмежений проміжок часу. На етапі рестарту польотів завдання авіакомпанії – звернути увагу пасажира на можливі обмеження. Але обов’язок щодо виконання правил залишається на стороні пасажира”, – розповів виданню керівник “Міжнародних авіаліній України” Євгеній Дихне.

Такий самий підхід сповідують й інші авіакомпанії – від найдешевших до найдорожчих. “Ні, ми не будемо перевіряти, чи є у пасажирів документи, які дозволяють в’їзд за умов пандемії”, – підтвердив, зокрема, речник Austrian Airlines Леонхард Штайнманн.

За його словами, пасажири повинні будуть самі перевіряти чинні правила в країні прямування, щоб уникнути небажаних наслідків. Адже в разі необхідності витрати на зворотний рейс пасажир нестиме самостійно.

Варто також пам’ятати, що втрат можна зазнати й у тому разі, якщо квиток у вас є, тестування пройдено і всіх належних заходів дотримано, але перед рейсом підвищилася температура, почався нежить, кашель чи інші помітні симптоми захворювання. Тоді вас навряд чи пустять не лише в літак, а й всередину аеропорту…

Читайте також:
Україна та Греція відновлюють авіасполучення з 1 липня

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна