Пожежа в одеському коледжі: поета Хаєцького звільнили із СІЗО

 

Одеський апеляційний суд відпустив на поруки депутатів поета і громадського діяча Андрія Хаєцького, якого підозрюють у причетності до масштабної пожежі в коледжі економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу.

Відповідне рішення суд ухвалив у четвер, 28 травня,

“Застосувати запобіжний захід у вигляді взяття на поруки народними депутатами Сергієм Колебошиним та Анатолієм Урбанським“, – цитує ухвалу суду “Укрінформ”.

Також суд постановив звільнити Хаєцького з-під варти негайно.

Раніше прокуратура Одеської області повідомляла, що Хаєцький, який перебував на посаді заступника директора з адміністративно-господарської роботи до 02.12.2019, переховувався від правоохоронних органів та суду, у зв’язку з чим був оголошений у розшук.

За словами адвоката Юлії Токаєвої весь цей час Хаєцький працював в організації при департаменті освіти та науки Одеської ОДА, тож про переховування не йдеться.

Також адвокат повідомила, що слідчим були направлені три повістки на адресу, де (як було достеменно відомо органам досудового розслідування) Хаєцький не проживає і тому отримати повістки не мав змоги. Дві з них були на одну й ту саму дату – 10 березня – і запрошували свідком, третя повістка була взагалі без дати.

За інформацією Токаєвої, підозра Хаєцькому була внесена до ЄРДР 18 травня, а 21 травня вони разом із підзахисним без виклику прийшли до слідчого. Їм надали повідомлення про підозру, клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, додатки на 224 аркушах.

Наступного дня Токаєва з Хаєцьким прийшли до суду. Суддя під звукозапис сказав, що знає зміст документів і знає, що відповідальною за пожежну безпеку була інша працівниця коледжу – Тетяна Фоміч.

Як інформувала “Новинарня“, 22 травня Київський районний суд Одеси ухвалив рішення про взяття під варту на два місяці без права внесення застави колишнього заступника директора з адміністративно-господарської роботи Андрія Хаєцького.
Його підозрюють у порушенні встановлених законодавством вимог пожежної безпеки, внаслідок чого виникла пожежа, яка спричинила загибель людей, а також майнову шкоду в особливо великому розмірі (ч. 2 ст. 270 Кримінального кодексу України), а також у переховуванні від правоохоронних органів.

На захист підозрюваного поета виступили чимало відомих і одеситів, і митців з усієї України.

Читайте також:
Суд відправив під домашній арешт директорку одеського коледжу

Як писала “Новинарня“, пожежа в будівлі коледжу економіки та права в Одесі спалахнула 4 грудня приблизно о 10-й годині. Підрозділи ДСНС врятували та евакуювали 40 осіб. Після пожежі повідомлялося про 15 зниклих безвісти.

За підсумками пошуково-рятувальних робіт стало відомо про 16 загиблих, із яких один – працівник ДСНС.

Кабінет Міністрів створив комісію з розслідування причин пожежі.

У зв’язку з пожежею в одеському коледжі 8 грудня в Україні було оголошено день жалоби.

За фактом пожежі відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 270 (порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки) Кримінального кодексу України. Розглядаються три версії виникнення займання: підпал, аварійна робота електрообладнання та необережне поводження з вогнем.

10 грудня директору коледжу Любові Кочерзі оголосили про підозру у службовій недбалості (ч. 2 ст. 367 Кримінального кодексу України).

Читайте також:
“Вважаю це аморальним”: репер Ярмак скасував концерт в Одесі через трагедію на пожежі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна