Ветерани АТО презентували серіал про війну “Точка нуль”. ДИВИТИСЯ ПЕРШУ СЕРІЮ

 

“Вони ж (сепари), коли мертві – тоді вони нормальні люди? – Так, тільки холодні”.

Серіал про російсько-українську війну “Точка нуль”, із якого взята ця фраза (просто як типовий приклад діалогу після бою), вийшов в ефір у неділю, 24 травня.

Цього дня відбулася прем’єра 1-ї серії – “Холодець” – на YouTube-каналі “Точка нуль”. За неповну добу 15-хвилинна серія зібрала більш як 4,8 тис. переглядів.

Серіал – художній, але дуже схожий на документальні зйомки. Адже режисер (Олександр Матяш), сценарист, оператори, продюсери, актори — всі вони ветерани АТО, які вирішили поділитися на екрані своїм реальним бойовим досвідом, донести його до широких глядацьких мас і показати війну, як вона є. Не лише в бойових зіткненнях, а і в повсякденному житті із його побутом, сварками, чорним гумором, армійським довбо***змом та людськими стосунками.

Зйомки під егідою бренду Veterano відбувалися на базі 169-го навчального центру “Десна”.

Творці фільму не приховують, що орієнтувалися на американські серіали “Generation Kill” та “M*A*S*H”, які дають змогу дізнатися про війну з різних фокусів. З їхніх слів, сюжети для епізодів “Точки нуль” – не вигадані, це реальні історії, що трапилися під час бойових дій на Донбасі.

“На війні руку до черепа не прикладають… Ти сатаніст? – Нє. – Значить, дебіл”.

Ще одна фраза з першої серії, яку вже розбирають на меми у ветеранському середовищі. Її автор – Євген, або ж Жора Турчак, один із лідерів Руху ветеранів України, “кіборг” із 95-ї десантної бригади – у “Точці нуль” грає ротного.

Режисер Олександр Матяш, відомий також як співзасновник Асоціації підприємців-ветеранів АТО та співзасновник марки “Regata Club”, розповів: “У нас грають воєнкор Андрій Стельмах, який працював на передачі “Стежками війни”… У нас є десант, два морпіхи, екіпаж танку – механік та навідник, які у нас були звукорежисерами. Танкісти і до війни працювали зі звуком — отак і потрапили до нашої команди”.

За словами Матяша, загалом є ідея серіалу, а перша серія знята “на пробу”.

“Кіно – задоволення дуже дороге, а наша команда виклала практично всі гроші на створення цієї серії. Ми подивимося на відгуки, й уже з цим готовим продуктом будемо ходити з валізкою по знайомих підприємцях та просити грошей. А якщо не вийде знайти кошти, будемо продовжувати знімати власними силами. В планах у нас 10 серій по 25 хвилин кожна з бекстейджами”, – розповів Матяш сайту “Повернись живим”.

Під час зйомок першої серії серіалу “Точки нуль”

“Після служби я розвивав свій бізнес і почав думати, що з цього матеріалу можна зняти нормальний такий серіал про справжню армію з її дикими ситуаціями та гумором без прикрас, а не якесь поетичне кіно. Якось до мене приїхав Андрюха Стельмах, я з ним поділився ідеєю, і, виявилось, що він теж про це думав. І от ми два роки все “мутили”. Стало ясно, що далеко не всі історії підходять для екранізації. Не всі вони зрозумілі для стороннього глядача, а вигадувати історії спеціально під кіно – не варіант. І ми почали ці історії збирати. Почали спілкуватися зі знайомими. І знайшли історію для першої серії. Вона трапилася із Сергійовичем (Сергій “Сайгон” – ветеран АТО, автор книжки “Грязь”), коли він служив у 93-й бригаді. Ми її прописали, почали підбір людей, організацію місця зйомок, дуже швидко вдалося домовитися про полігон у “Десні”. На місці ми почали копати – створили імітацію ВОПу, відзняли там усі епізоди за п’ять днів, посмажили шашлик і поїхали додому”, – розповів також режисер.

Надалі, за словами Матяша, будуть історії не лише про бої, а й про побут, про буденність, що розкриває характери людей, які потрапили на війну.

Перша серія знята двома мовами – російською й українською, а також суржиком.

Протиставляючи свій фільм “Нашим котикам”, Олександр Матяш пояснює: “У “Котиках” все було дуже по-українськи, оці звернення “шановний пане капелане”, ця літературна мова… Ну не було такого на фронті! У нас говорили без особливих сентиментів українською, російською та суржиком”.

Зі слів автора, “Точка нуль” могла вийти ще до “Котиків”, але була затримка з монтажем відзнятого матеріалу.

підготував: Нестор Дим

Читайте також:
Кумедний ролик про “труселя” зняли демобілізовані учасники АТО. ВІДЕО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна