Обережно, кордони відкриваються: держави ЄС починають знімати карантинні обмеження на в’їзд

 

У ніч на неділю, 17 травня, Австрія частково відкрила кордони з Чехією, Словаччиною та Угорщиною – після того, як раніше було так само послаблено режим перетину кордонів з Німеччиною, Ліхтенштейном та Швейцарією.

Про це повідомляє Австрійське агентство преси АРА.

“Австрія робить черговий крок у пом’якшенні прикордонного режиму, спричиненого коронавірусною кризою. Опівночі відкрилися раніше закриті прикордонні переходи до Чехії, Словаччини та Угорщини. Так само, як на кордонах із Німеччиною, Ліхтенштейном та Швейцарією тепер існує лише вибірковий контроль“, – йдеться у повідомленні.

Водночас зазначається, що на кордоні з Угорщиною залишається контроль у зв’язку з можливою нелегальною міграцією.

Вимоги до в’їзду в країну залишаються незмінними: до 31 травня в Австрію можна в’їжджати лише з робочою метою, за поважними сімейними обставинами, а також для догляду за тваринами. Довідку про негативний результат тесту на коронавірус у цьому випадку  надавати вже не обов’язково, як і проходити 14-денний карантин.

Раніше міністр внутрішніх справ Австрії повідомив, що повне відкриття кордонів із сусідніми країнами планується з 15 червня – окрім Італії, рішення щодо поновлення вільного в’їзду з якої буде ухвалено пізніше.

У п’ятницю, 15 травня, уряд Австрії також оголосив про намір через два тижні дозволити проведення культурних заходів за участю до 100 осіб, із поступовим збільшенням цього числа до 1000 у серпні. Кінотеатри обіцяють відкрити з 1 липня.

Читайте також:
Перші кроки до свободи: як держави Європи починають виходити з карантину

13 травня Європейський Союз закликав держави-учасниці знову відкрити внутрішні кордони й відновити поїздки в межах ЄС, але рекомендував, щоб зовнішні кордони Європи залишалися закритими для більшості поїздок щонайменше до середини червня.

Відтак жорсткий режим перевірок на кордонах із сусідами з ЄС поступово послаблюють у багатьох країнах Євросоюзу, а також Шенгенської зони.

Так, у Швейцарії влада 12 травня оголосила про відкриття 15 пунктів перетину кордону з Австрією, Францією та Італією.

У Франції міністр внутрішніх справ оголосив про домовленість із Німеччиною про повне відкриття спільного кордону з 15 червня.

Німеччина при цьому вже відкрила спільний кордон із Люксембургом.

Естонія, Литва та Латвія відкрили взаємні кордони з 15 травня, дозволивши вільне пересування громадян у межах цих трьох країн без проходження карантину після в’їзду.
У найближчих планах – долучити до цієї “балтійської бульбашки” з вільним перетином кордону в її межах також Фінляндію.

Польща не планує скасовувати контроль на внутрішніх кордонах із державами ЄС щонайменше до 12 червня.

Читайте також:
Україна відновлює роботу пішохідного пункту пропуску “Шегині” на кордоні з Польщею

Італія оголосила, що з 3 червня повністю відкриває свої кордони для туристів із держав Євросоюзу

Португалія не планує відкривати спільний кордон з Іспанією щонайменше до 15 червня.

У самій Іспанії з 16 травня дозволено в’їзд для громадян інших держав ЄС та Шенгенської зони, але тільки за крайньої потреби і з обов’язковим проходженням двотижневої самоізоляції. Такий режим діятиме щонайменше до 15 червня.
Рішення про терміни повного відкриття кордону іспанська влада ухвалюватиме пізніше, проте прем’єр-міністр країни Педро Санчес уже заявив, що звернеться до парламенту з проханням продовжити заборону на вільний в’їзд в країну щонайменше до 29 червня.

 

Читайте також:
Єврокомісія назвала три критерії для відкриття кордонів у ЄС

Перші кроки до свободи: як держави Європи починають виходити з карантину

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна