Зеленський вручив ордени “Золота зірка” сім’ям загиблих на фронті полковників СБУ Волочаєва і Каплунова

 

Президент України Володимир Зеленський зустрівся з родинами загиблих 1 грудня 2019 року на Донбасі Героїв України, співробітників Служби безпеки України Дениса Волочаєва і Дмитра Каплунова, і передав родичам ордени “Золота Зірка”, якими були нагороджені полеглі.

Про це у вівторок, 12 травня, інформує пресслужба глави держави.

Нагороду Дениса Волочаєва отримали його дружина Олеся Воротнюк і мама Галина Волочаєва, а нагороду Дмитра Каплунова президент вручив його дружині Наталії Ждановій, батькам Тетяні та Віталію Каплуновим.

“Денис Волочаєв – герой. Вдячний, що він захищав Україну, наш суверенітет, нашу територіальну цілісність. Я думаю, що для кожного громадянина це – честь. Мої великі співчуття та вдячність. Хочу вам подякувати за Дмитра (Каплунова, – “Н”). Я розумію, що це дуже маленька нагорода за таких великих людей. Вони віддали найдорожче – своє життя за наш спокій, за наші життя”, – сказав Зеленський, звертаючись до рідних загиблих.

Глава Служби безпеки України Іван Баканов також висловив співчуття рідним загиблих.

“Ми вшановуємо пам’ять героїв, які віддали за свободу України власне життя. Але насправді вони стали героями ще тоді, коли присягнули на вірність українському народу, коли обрали непросту роботу – захищати Батьківщину, захищати людей”, – зазначив Баканов.

Галина Волочаєва наголосила, що її син мріяв, щоби територіальна цілісність України була відновлена.

“Хочеться, щоби мрія Дениса, як і Дмитра, як й інших, хто поліг за суверенітет нашої держави, здійснилася. І щоб ви доклали всіх зусиль для цього”, – сказала вона, звертаючись до Зеленського.

Як інформувала “Новинарня“, у районі проведення операції Об’єднаних сил 1 грудня загинули двоє співробітників Центру спеціальних операцій “Альфа” СБ України, полковники Дмитро Каплунов та Денис Волочаєв. За офіційними даними, вони підірвалися на міні.
Денису Волочаєву було 37 років. Дмитру Каплунову – 38.

Увечері в неділю, 1 грудня, у пресцентрі штабу ОС повідомили про двох військових, які, начебто відбиваючи диверсійно-розвідувальну групу противника, підірвалися на невідомому вибуховому пристрої.
“З метою перекриття шляхів висування та можливого відходу ворожих диверсантів командиром підрозділу, що виконує завдання на Донеччині, було застосовано черговий резерв“, – заявляли у штабі.
Від отриманих поранень військові померли на місці підриву.

За даними з соцмереж та неофіційних джерел, офіцери були снайперами, діяли в групі з кількох (імовірно, чотирьох) осіб та загинули в “сірій зоні” у районі села Староласпа на Донеччині. Побратими евакуювали пораненого Волочаєва, який у процесі евакуації він помер, та частину озброєння. Каплунов залишився на боці бойовиків.

3 грудня у центрі культури та мистецтв Служби безпеки України попрощалися з полковником “Альфи” Денисом Волочаєвим.

Указом президента 3 грудня обом “альфівцям” посмертно присвоєно звання Героїв України.

4 грудня проросійські бойовики через підконтрольні їм засоби масової інформації заявляли, що нібито готові передати українській стороні тіло загиблого Каплунова.

7 грудня представники окупаційних військ в ОРДО передали українській стороні тіло полковника ЦСО “Альфа” СБУ Дмитра Каплунова через тиждень після його загибелі. Його поховали 9 грудня у Києві.

Читайте також:
Загиблий полковник “Альфи” Каплунов був засекреченим свідком у справі про розстріл Майдану

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна