“Втрати на тому боці колосальні”. Бригада швидкого реагування повернулася додому після 8 місяців фронту. ФОТО, ВІДЕО

 

Бригада швидкого реагування Національної гвардії повернулася до пункту постійної дислокації в Гостомелі на Київщині після восьми місяців виконання бойових завдань на фронті.

Про це повідомляє “Новинарня” з посиланням на речника БрШР та пресслужбу НГУ.

10 травня ешелон із нацгвардійцями прибув до станції “Київ-Деміївський”.

Фото: пресслужба НГУ

“Бригада майбутнього” – 4-та бригада оперативного призначення НГУ – із вересня 2019 року воювала в районі Світлодарської дуги біля Горлівки, на півночі Донецької області. За цю ротацію загинули троє нацгвардійців 4-ї бригади – старший лейтенант Олександр Марків, сержант Сергій Михальчук (йому посмертно присвоєно звання Герой України), а також старшина Дмитро Антиков.

“Доповідаю: бригада повернулася. Хлопці майже рік не були вдома, якщо рахувати полігони та бойові злагодження.
Коли прибули в частину і командир доповідав заступнику командувача, різонули серце слова: “Бригада повернулася з зони виконання бойового завдання. Троє військовослужбовців загинули”. Я думаю, тієї миті кожен боєць усвідомив, що з війни він повернувся не повністю… Діма, Сашко, Сергій – пустоту, що лишилася після них, не заповниш нічим…” – написав у соцмережі вранці 11 травня речник бригади Андрій Куліш (“Харитін Старський”).

Фото: ФБ Харитін Старський

“Це була перша на моїй пам’яті ротація, коли вояків не зустрічав натовп родичів, і коли фото, які я робив, були значною мірою безглузді, бо всі були в масках. Але це – наша історія, можливо через багато років хтось побачить і згадає себе”, – зазначив офіцер.

Фото: ФБ Харитін Старський

“Я радий, що братики повернулися, це була дуже довга, шалена ротація. Я також тішуся, що трошки взяв у ній участь – це дозволило мені побачити, як необстріляні хлопці середнім віком 23-25 років перетворюються на мужніх вояків, азартних та холоднокровних. Я ніби заново познайомився зі своїми побратимами. Побачив, яким ПОВИННО бути українське військо. Планування, координація і злагодженість підрозділів під час бою – багато інформації не можу розкривати, але скажу так: хвалене НЗФ “сомалі”, “мєліция” ОРДЛО і кадрові спєцназьори мордора просто не знали, на кого вони нарвалися, бо втрати на тому боці колосальні“, – розповів Куліш.

Позивний Товчик

Серед інших, побратимів зустрічав поранений розвідник, прапорщик із позивним “Товчик”, який після поранення в голову минулого року перебував у комі в шпиталі.
Тоді під час бою куля влучила йому в голову, під зріз шолома, пройшла наскрізь і вийшла в районі потилиці. Товчик тривалий час перебував у комі. Тепер Товчик одужав – бійця поставив на ноги досвідчений хірург Дніпропетровської обласної лікарні ім. Мечникова Олександр Марченко.

“Коли ми провідували його в Дніпрі минулого року, Товчик лише вийшов із коми. Було складно уявити, що уже в травні він як ні в чому не бувало прийде зустріти своїх побратимів і зарядить мені кулаком у плече зі словами: “Дивись, як я можу!” Він привітав своїх братиків і став з ними у стрій. І тільки тоді я зрозумів, що – все. Нарешті ми вдома…” – написав Куліш.

Як розповіли в пресслужбі НГУ, за вісім місяців, проведених на Горлівському напрямку, військовослужбовці в/ч 3018 успішно “відбили усі спроби російсько-терористичних формувань прорвати перший рубіж оборони Об’єднаних сил. Військові протидіяли терористичним формуванням так званих “ЛНР” і “ДНР”, зокрема, і бойовикам “Сомалі” та кадровим російським військовослужбовцям.

Фото: ФБ Харитін Старський

Під час виконання завдань гостомельські нацгвардійці неодноразово протидіяли диверсійним розвідувальним і снайперським групам противника, надавали медичну допомогу місцевому населенню та здійснювали розмінування об’єктів цивільної інфраструктури. У населеному пункті Зайцеве командирові взводу старшому лейтенанту Івану Мурованому довелося зійтися в рукопашну з російськими диверсантами, що планували захоплення позиції, та успішно відбити атаку, врятувавши життя особового складу”.

На вокзалі в Києві бійців зустрів заступник командувача НГУ генерал-лейтенант Юрій Лебідь. Від імені командування Національної гвардії він привітав бійців з поверненням додому, подякував їм за успішне виконання завдань у зоні проведення ООС, їхню мужність та незламність, “наголосив на високому розвитку бригади”, передає пресслужба НГУ.

“Така висока боєздатність забезпечується високою бойовою підготовкою та прогресивним управлінням Гостомельської бригади оперативного призначення. Вона є унікальною, бо штаб підрозділу та структура управління одними із перших в Україні були сформовані за стандартами НАТО і в бойових умовах ефективність такого управління підтвердилася”, – сказав генерал Лебідь.

Гвардійців також привітав і командир частини, полковник Іван Миропольський. “Наші «леви» показали себе дуже ефективними в бою, набули нового досвіду та повернулися додому. Я вважаю, що вони успішно виконали бойове завдання і продемонстрували, як мають воювати сучасні українські воїни”, – зазначив комбриг.

Відтак бійці повернулися до військової частини, де 89 військовослужбовців, які проявили себе під час виконання бойових завдань, отримали заохочення та нагороди.

Одного бійця нагородили відомчою заохочувальною відзнакою Міністерства внутрішніх справ України “Вогнепальна зброя”. 20 військовослужбовців отримали різні відзнаки глави МВС та 50 – були нагороджені відомчою заохочувальною відзнакою НГУ – нагрудним знаком “За доблесну службу”.

Три офіцери і 15 військовослужбовців військової служби за контрактом отримали дострокові військові звання.

Тепер гвардійців чекає психологічна реабілітація та повернення додому, до своїх рідних та близьких.

Як відомо, що Бригада швидкого реагування (4-та бригада особливого призначення) Національної гвардії України була створена у 2015 році з урахуванням досвіду НАТО. Бригада приступила до виконання бойових завдань у зоні АТО восени 2016 року.
Підрозділ створювався як “бригада майбутнього”. Водночас багато причетних критикують бригаду за відхід БрШР від натовських стандартів, відмову від первісних підходів у комплектуванні, забезпеченні та принципах керування.

Читайте також репортаж “Новинарні” із позицій БрШР на фронті:
“Психологи з кулеметами”. Як воюють та чого очікують від “Нормандії” гвардійці з “бригади майбутнього”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна