В уряді погодилися випустити за кордон тисячі заробітчан, назважаючи на карантин

 

В уряді очікують, що найближчим часом з України за кордон виїдуть кілька тисяч сезонних працівників, для яких будуть організовувати чартерні рейси українськими перевізниками та надано дозволи Кабміну, не зважаючи на карантинні обмеження.

Про це 1 травня заявив на брифінгу віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Вадим Пристайко, передає “Європейська правда”.

“Ведеться мова про тисячі людей для працевлаштування, ми говоримо про декілька сотень рейсів, які доведеться виконати нашим авіалініям, щоб перевезти таку групу людей. Очікують працевлаштування наших людей Польща, Німеччина, Чехія і взагалі країни навколо України”, – сказав Пристайко.

“До нас уже звернулися декілька урядів, із тим, що очікуються організовані групи українців. Я вчора говорив з австрійським міністром закордонних справ, і йдеться про 802 наших працівників, яких очікують 44 фірми. Є переговори з Ізраїлем, в понеділок очікується розмова з фінськими колегами”, – сказав Пристайко.

Віцепрем’єр запевнив, що уряд не заважатиме українцям, які захочуть виїхати на сезонні роботи в Європу.

“Ми не забороняємо, не можемо і не будемо. Ми не Радянський Союз, ми нікого не тримаємо за “залізною завісою”. Ми намагаємося упорядкувати працевлаштування за кордоном на базі тих обмежень, які були введені для всіх громадян України”, – зазначив Вадим Пристайко.

За його словами, уряд прагне надати процесу виїзду максимальну організованість і по можливості очікує на централізовані звернення урядів тих країн, які зацікавлені в наших працівниках.

“Ми очікуємо також гарантоване працевлаштування не менше трьох місяців. Ми очікуємо, що приїзд цих груп буде організований і скоординований, можливо, чартерні рейси. Обсервація та інші заходи будуть забезпечені як у країні, куди приїжджають наші робітники, так і при поверненні в Україну”, – сказав Пристайко.

Віцепрем’єр зазначив, що уряд все ж таки розраховує на залучення до вітчизняної економіки тих українців, які останнім часом працювали за кордоном.

“Але ми усвідомлюємо, що запропонувати найбільш ефективній частині цієї робочої сили європейський рівень зарплат ми не можемо, але і перепон не чинитимемо”, – додав Пристайко.

Як інформувала “Новинарня“, 28 квітня виникла колізія з урядовою забороною для чартерного рейсу, який мав доставити понад сотню українських сезонних працівників із Києва до Великої Британії відповідно до контракту з тамтешнім роботодавцем. Після медійного розголосу уряд погодився на переговори, а пізно ввечері таки випустив до Лондона літак із заробітчанами.
Також у Кабінеті Міністрів заявили, що розглядатимуть окремо кожен запит щодо сезонних працівників з України та ухвалюватимуть рішення, виходячи з поточної епідемічної ситуації.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна