Профільний комітет ВР відправив на доопрацювання “антимовний” законопроєкт Бужанського

доповнено

Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував відправити на доопрацювання скандальний законопроєкт Максима Бужанського №2362, який відтерміновує остаточну українізацію шкільної освіти.

Як передає “Новинарня“, про це в четвер, 30 квітня, за результатами засідання повідомив член профільного комітету Володимир В’ятрович (“Європейська солідарність”).

“Законопроєкт Бужанського, яким планувалося продовжити перехід російськомовних шкіл на українську мову до 2023 року (за чинним – 2020-го) знову не підтримали на Комітеті й відправили на доопрацювання”, – розповів В’ятрович.

Як повідомили “Новинарні” в комітеті, таке рішення ухвалено на підставі того, що проєкт 2362 суперечить цілям освітньої реформи і не має фінансово-економічного обґрунтування.

Як відомо, 30 квітня Комітет ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики розглядав законопроєкт №2362 нардепа-українофоба від “Слуги народу” Максима Бужанського. Він передбачає зміни до законів про мову і про освіту, які переносять із вересня 2020-го на вересень 2023 року перехід на українську мову навчання учнів 5-11 класів, що досі навчалися російською.

Як вважають громадські активісти з групи “Мова об’єднує“, “цей проєкт вигідний виключно Москві та промосковським силам в Україні”, і в разі ухвалення правок Бужанського перехід освіти на українську мову буде зірвано. Однак багато хто у владі виступає за розгляд цього проєкту на сесії ВР. Так, проєкт 2362 був включений до порядку денного поточної сесії парламенту.

Нардеп від “ЄС” Микола Княжицький попереджав, що “розгляд законопроєкту навіть із негативним результатом дозволяє його виносити в зал”.
“У часи Януковича профільний комітет не розглядав так званий законопроєкт Колесніченка-Ківалова. Його винесли в зал без комітетського рішення, і це стало однією з підстав для скасування закону в Конституційному Суді. Зараз, ініціюючи розгляд проєкту і запевняючи, що голосуватимуть проти, депутати від “Слуг народу” хочуть відкрити двері для антиукраїнської діяльності своїх колег по фракції”, – зазначав Княжицький напередодні.

Міністерство освіти і науки виступає проти проєкту Бужанського, бо він суперечить цілям освітньої реформи і зводить нанівець трирічну підготовчу роботу.
За даними МОН, зараз є всі передумови для переведення з 1 вересня 2020 року на українську мову навчання 200 тисяч учнів 5-11 класів, які зараз навчаються російською. Тоді як у разі ухвалення “закону Бужанського” потрібно буде виготовляти підручники та інші матеріали російською мовою і лише цього року витратити з держбюджету додатково 56 млн грн.

Як інформувала “Новинарня“, 18 березня профільний комітет Ради одного разу вже відклав розгляд “законопроєкту Бужанського” №2362.

Читайте також:
“Слуги народу” хочуть виконати московську забаганку і змінити закон про мову, – В’ятрович

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна