Активісти б’ють на сполох через розгляд законопроєкту Бужанського, що зриває перехід на українську мову освіти

 

Уранці в четвер, 30 квітня, Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики розглядатиме законопроєкт нардепа від “Слуги народу” Максима Бужанського2362. Він передбачає зміни до законів про мову і про освіту, які переносять із вересня 2020-го на вересень 2023 року перехід на українську мову навчання учнів 5-11 класів, які досі навчалися російською.

Як заявляють громадські активісти з групи “Мова об’єднує“, в разі ухвалення цих правок перехід освіти на українську мову буде зірвано.

“Зрозуміло, що цей проєкт вигідний виключно Москві і промосковським силам в Україні. Проти нього виступає не лише патріотична громадськість чи опозиція, а й багато представників влади. Але найвище керівництво держави включно з Зеленським уже кілька місяців тисне на представників своєї фракції та уряду, щоб протягнути цей проєкт. Причому тисне непублічно, бо відверта робота на Москву в цьому випадку – очевидна”, – заявляють громадські активісти, серед яких є й розробники чинного закону про державну мову.

Вонр зазначають, що Міністерство освіти і науки офіційно виступає проти проєкту Бужанського, “бо він суперечить цілям освітньої реформи і зводить нанівець трирічну підготовчу роботу”.

За даними МОН, є всі передумови для переведення з 1 вересня 2020 року 200 тисяч учнів 5-11 класів, які зараз навчаються російською, на українську мову навчання.

“Крім того, МОН і Мінфін виступають проти законопроєкту з фінансових міркувань, адже в разі його ухвалення треба виготовляти підручники та інші матеріали російською мовою. Ще раз: все кинути і витрачати гроші на русифікацію українських дітей. За даними МОН, лише цього року – додаткові 56 мільйонів гривень видатків. І це в умовах, коли влада радикально зрізала видатки на освіту, культуру й науки під приводом економії для боротьби з коронавірусом”, – зауважують мовні активісти.

Вони закликають:

  • Зеленського і «слуг народу» – припинити дії в інтересах держави-агресора, у тому числі спроби розколювати суспільство вкиданням русифікаторських законопроєктів.
  • членів гуманітарного комітету ВР – підтримати фахову спільноту і власні міністерства й проголосувати проти проєкту Бужанського, а також проти спроб виносити його
    в сесійну залу.
  • небайдужих народних депутатів незалежно від партійності прийти 30 квітня об 11.30 на засідання гуманітарного комітету (вулиця Садова, 3а, к. 1016) і допомогти колегам ухвалити правильні рішення;
  • голову ВР Дмитра Разумкова і керівників парламентських фракцій – не допускати політичного мародерства в і без того непростий час і не виносити на пленарні засідання провокаційні антиукраїнські законопроєкти, в тому числі проєкт Бужанського №2362.

Як інформувала “Новинарня“, 18 березня профільний комітет Ради відклав розгляд “законопроєкту Бужанського” №2362.

Читайте також:
“Слуги народу” хочуть виконати московську забаганку і змінити закон про мову, – В’ятрович

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна