“Слуги народу” хочуть виконати московську забаганку і змінити закон про мову, – В’ятрович

 

До порядку денного засідання Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики, яке має відбутися у середу, 18 березня, включили додаткове питання – законопроєкт авторства “слуги народу” Максима Бужанського, що стосується української мови і освіти (№2362).

Про це у вівторок, 17 березня, повідомив народний депутат від “Європейської солідарності” Володимир В’ятрович у фейсбуці.

“Цей проєкт передбачає зміни в закони про мову і про освіту і переносить з 2020 на 2023 рік перехід російськомовних 5-11 класів на навчання українською мовою. Він кілька місяців лежав без руху. Проти нього виступило й Міносвіти, яке готове згідно з чинним законом перевести школярів на навчання українською з 1 вересня, і бюджетний комітет, і освітянська спільнота”, – зазначає В’ятрович.

“Раптом цей проєкт, не потрібний нікому, крім Москви і її посіпак, терміново вкидають в порядок денний комітету. Вочевидь, щоб голосами “слуг” і ОПЗЖ виконати цю московську забаганку як на комітеті, так і в сесійній залі”, – додав нардеп.

На його думку, це – “черговий акт політичного мародерства”.

“В умовах заборони відвідування Ради експертами, пресою і громадськістю влада хоче протягнути рішення, які вносять розкол у суспільство і неминуче викличуть опір”, – наголосив Володимир В’ятрович.

Раніше у порядку денному цього засідання було чотири пункти: про ситуацію щодо функціонування Київської студії хронікально-документальних фільмів “Укркінохроніка” та ДП “Національна кінематека України”; про звіт Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення за 2019 рік; про проблеми інституційної реформи регіонального інформаційного мовлення Публічного акціонерного товариства “Національна суспільна телерадіокомпанія України” в контексті інформаційної безпеки України та “різне”.

Нагадаємо, наприкінці 2019 року нардеп від “Слуги народу” Максим Бужанський вніс до Ради проєкт закону, яким хоче скасувати Закон України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. Також цей народний обранець, разом із колегою з “Опозиційної платформи – За життя” Олегом Волошиним подали до парламенту проєкт закону щодо змін до регламенту ВР для “захисту російської мови”.

Як інформувала “Новинарня“, раніше нардеп В’ятрович закликав президента Зеленського “зупинити політичне мародерство” і не розколювати суспільство під час епідемії.

Читайте також:
В’ятрович вимагає від СБУ притягнути Кучму і Єрмака до криміналу за “держзраду” в Мінську

“Продукування макулатури”: В’ятрович розкритикував законопроєкт Бужанського “про Третій Рейх та інші радянські республіки”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна