Справа МН17: головним фігурантом може бути заступник голови прикордонної служби ФСБ РФ, – ВВС

оновлено

Стало відоме ймовірне ім’я одного з головних фігурантів справи щодо катастрофи “Боїнга-777” рейсу MH17 авіакомпанії Malaysia Airlines на Донеччині в липні 2014 року.

Про це у вівторок, 28 квітня, інформує ВВС.

У матеріалах Об’єднана слідча група (JIT), що проводить офіційне міжнародне розслідування катастрофи, цей чоловік фіксувався як “Володимир Іванович”.

За даними журналістів, за цим іменем можуть приховувати теперішнього заступника керівника прикордонної служби ФСБ РФ, генерал-полковника Андрія Бурлаку.

Розслідувачі групи Bellingcat, проаналізувавши технічні дані, також вважають, що Андрій Бурлака і “Володимир Іванович” – це ймовірно одна людина.

В опублікованих телефонних переговорах представники бойовиків “ДНР” між собою називали “Володимира Івановича” командиром всієї операції РФ, яка проводилася тоді на Сході України.

Керівник російських бойовиків часів початку агресії Росії проти України, так званий “міністр оборони “ДНР” Ігор Гіркін (“Стрєлков”) згадував, що підпорядковувався наказам “Володимира Івановича”.

У день катастрофи, 17 липня 2017 року, Андрій Бурлака перебував у російському Ростові-на-Дону.

Також, за даними одного з джерел ВВС, після завершення активної фази агресії на Сході України в 2014-2015 роках, генерал Бурлака просунувся у кар’єрі, а також отримав найвищу нагороду РФ – “Герой Російської Федерації”.

Інформації щодо указу про присвоєння генералові цієї нагороди немає, проте відомі випадки, коли звання Героя Російської Федерації надавали закритим документом, який ніколи не публікували офіційно.

До 2014 року Андрій Бурлака був генерал-лейтенантом, а опісля став генерал-полковником.

У перехоплених Службою безпеки України телефонних розмовах бойовики “ДНР” називають “Володимира Івановича” – “великий начальник, що прилетів із Москви”.

Під час однієї бесіди бойовик говорить “Володимирові Івановичу”, що його номер отримав від представника окупаційної влади Криму – Сергія Аксьонова. “ДНРівець” стверджує, що Аксьонов погодив із керівником ФСБ Олександром Бортніковим надання пристроїв нічного бачення, камуфляжної форми, протигазів, “заліза”, а також боєприпасів і бронемашин бойовикам “ДНР” та “ЛНР”.

Там згадується також і помічник президента Російської Федерації Володимира Путіна Владислав Сурков, що курував “український напрямок” політики Кремля аж до лютого 2020 року.

На записах, опублікованих JIT, чутно, що коли бойовики говорять між собою про “Володимира Івановича”, то згадують імена міністра оборони РФ Сергія Шойгу і командувача Південним військовим округом РФ Андрія Сердюкова.

Як писала “Новинарня“, Boeing-777 авіакомпанії Malaysia Airlines, рейс MH17 Амстердам – Куала-Лумпур, був збитий на Донбасі неподалік від Сніжного Донецької області 17 липня 2014 року. На його борту перебували 298 осіб, усі вони загинули.

Міжнародне розслідування під егідою Нідерландів доводить, що літак збито з контрольованої сепаратистами території ракетним комплексом “Бук”, який прибув із Росії.

19 червня 2019 року  Об’єднана слідча група назвала імена перших чотирьох підозрюваних в причетності до збиття літака. Це – Сергій Дубинський (“Хмурий”), Ігор Гіркін (“Стрелок”), Олег Пулатов (“Гюрза”), Леонід Харченко (“Кріт”). Також підозрюваним визнали колишнього бойовика “ДНР” Володимира Цемаха, затриманого СБУ в ОРДЛО і відданого в Росію в рамках обміну полоненими.

Судовий процес у цій справі почався 9 березня 2020 року в Окружному суді Гааги в юридичному комплексі, розташованому неподалік аеропорту “Схіпхол”.

На початку першого засідання в судовій залі була присутня частина родичів загиблих, преса, сторона обвинувачення, а також адвокати одного з підозрюваних – підполковника ГРУ РФ Олега Пулатова. Підозрювані на суд не прибули.

Піт Плюг, глава Фонду катастрофи MH17, яка об’єднує родини жертв трагедії, вважає, що судові слухання можуть розтягнутися на 4-5 років, а з урахуванням розгляду апеляцій – на 7 років.

Читайте також:
ФСБшник, який вербував генерала СБУ Шайтанова, є фігурантом справи МН17, – Bellingcat

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.