“Не дивно, що з таким чорносотенним уявленням про Україну, як у Суркова, Кремль тут прос*ав усе”

 

Денис Казанський
журналіст, блогер, переселенець з Донеччини

(FB)

Напевно, всі вже прочитали інтерв’ю Суркова, в якому він заявив, що України не існує і українство – це “розлад умів”. У цьому, звичайно, немає нічого нового. Звичайна позиція російського нациста. Та й не обов’язково російського, всі нацисти однакові.

Гітлер ще в 1939-му році говорив: “Це нечувано – представляти нам чехів і поляків, цей набрід, який нітрохи не кращий, ніж суданці та індуси, як суверенні держави”.

Чим це відрізняється від слів Суркова? Та нічим.

Таку саму маячню городять сербські четники про хорватів, яких називають “вигаданою нацією” та “окатоличених сербів”. А в державах третього світу схожими аргументами взагалі виправдовується кожний другий геноцид.

І все ж дивно, що в російського чиновника, який роками відповідав за український напрямок, таке примітивно-печерне уявлення про Україну. Сурков же не якийсь дерев’яний дурень, типу Шойгу. Він інтелектуал, що визнано навіть його ворогами. І раптом з’ясовується, що розуміння України в нього на рівні якогось мракобіса-чорносотенця з ХІХ століття.

Колись Володимир Винниченко сказав, що російський демократ закінчується там, де починається українське питання. Тепер ми бачимо, що там само закінчується і російський інтелектуал. Варто тільки завести розмову про Україну, як найвишуканіший російський мислитель стає накарачки й починає вивергати тези з чорносотенних брошур.

Здавалося б, у росіян тут повно своїх журналістів, експертів, політиків та іншої агентури. У парламенті засідає ціла фракція з кумом Путіна. Є кому провести лікнеп. Але ось виходить людина, яка сім років займалася українським напрямком, і каже, що української нації немає, а є тільки борщ, Бандера і бандура. Це якби Бжезінський у США казав, що Росія – це водка, балалайка і Медведєв. Аха-ха.

Тож не дивно, що з таким уявленням про Україну, Кремль тут все прос*ав начисто все. З цим нам просто дивовижно пощастило. Будь на чолі РФ не темні мракобісні фашисти, а трохи більше розсудливі й розважливі люди, нам би довелося значно важче.

Читайте також:
“України немає”: що заявив Сурков у першому інтерв’ю після відставки

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна