“Спекулятивний момент”: Кремль відреагував на падіння цін на нафту

 

У Кремлі новий обвал цін на нафту назвали “спекулятивним моментом”, який не дає привід для надмірно негативних оцінок реальності.

Про це у вівторок, 21 квітня, заявив прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков, пише з посиланням на російські ЗМІ “РБК-Україна”.

Пєсков зазначив, що обвал цін на нафту – “чисто торговий момент”, який був пов’язаний з датою закриття торгів по ф’ючерсах на травень.

“Вчора стався обвал цін на травневі ф’ючерси, ціни на нафту не йшли в від’ємні значення… Що стосується свистопляски з ф’ючерсами, то це абсолютно спекулятивний момент, чисто торговий момент, який був пов’язаний з датою закриття торгів по ф’ючерсах на травень”, – підкреслив Пєсков.

Прессекретар Путіна вважає, що всі фахівці знають, що це не є приводом для надмірно негативних оцінок поточної реальності, тому що ціни на нафту демонструють хоч і не позитивну динаміку, але “вони не схильні до таких обвальних змін, як це торкнулося ф’ючерсів”.

Читайте також:
Від падіння цін на нафту найбільше постраждає Росія, – експерт

Російська нафта впала в ціні до рівня 1999 року та стала дешевшою за мазут

Як інформувала “Новинарня“, ціна нафти марки WTI вперше в історії впала до негативних значень, досягнувши по завершенню торгів на біржах 20 квітня позначки мінус 37,6 долара США за барель.

12 квітня країни так званої групи ОПЕК+ домовилися про найбільше в історії скорочення видобутку нафти – на 9,7 мільйона барелів на добу в травні-червні, щоб не допустити подальшого падіння світових цін на нафту.

І хоч після цієї угоди ціни на нафту й піднялися, але незначно і не надовго, адже вона набуде чинності тільки з 1 травня.

До ОПЕК+ належать двоє затятих конкурентів на світовому ринку нафти – Росія і Саудівська Аравія. Суперечки щодо обсягів видобутку нафти між ними на тлі коронавірусної кризи та низького попиту на сировину призвели до падіння ціни на нафту до найнижчого рівня за майже 20 років.

Зменшення попиту та сильне падіння нафтових котирувань змушує виробників зупиняти свою діяльність або значно скорочувати активність.

За даними американської нафтосервісної компанії Baker Hughes, кількість діючих нафтових бурових установок у США скоротилася до 438, що є мінімальним показником з жовтня 2016 року. На ту ж дату 2019 року в країні працювало 825 бурових.

При цьому обсяги скорочень не перекривають зниження попиту, адже на ринку накопичилися величезні запаси сировини.

Читайте також:
Україна може запропонувати свої потужності для зберігання світової нафти, – Вітренко

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна