Російська нафта впала в ціні до рівня 1999 року та стала дешевшою за мазут

 

Ціна російської нафти Urals в Північно-Західній Європі 1 квітня опустилася на 2,25 долара до 10,54 долара за барель – це мінімальне значення з березня 1999 року.

Про це в четвер, 2 квітня, повідомляє Meduza.

Вранці 2 квітня нафта Brent, до котирувань якої прив’язані ціни на російські сорти нафти, коштувала близько 27 доларів за барель.

На піку ціна піднімалася до 27,87 долара, на 11:00 за Києвом вона опустилася до 26,91 долара.

Відзначимо, що в останніх числах березня російська нафта Urals подешевшала до $ 13 за барель і стала в Європі дешевшою, ніж мазут. Російські ЗМІ пишуть, що це другий випадок за останнє десятиліття, коли котирування мазуту перевищило вартість нафти.

Ще 30 березня високосірчистий мазут в Північно-Західній Європі продавався за ціною з премією в $ 1,19 до ціни Urals.

Ціни на Urals формуються з дисконтом до цін Brent, які розраховуються агентствами і більше застосовні до оцінки ситуації на фізичному ринку нафти – ціна виросте, якщо зросте попит або скоротиться видобуток.

Разом з тим, станом на 2 квітня, розрахункова ціна на російську нафту Urals стала негативною – витрати на доставку до портів, податки та інші витрати перевищили вартість продажу в портах Європи.

Експорт стане невигідним, якщо поточна ситуація збережеться протягом місяця.

За розрахунками фахівців, російські компанії виходять в нуль, експортуючи нафту при ціні Urals в 15-16 доларів за барель при поточному курсі валют і ставкою фрахту.

Читайте також:
Ціни на нафту в світі впали до чотирирічного мінімуму

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна