Через домовленості країн ОПЕК+ про зниження видобутку підвищились ціни на нафту

 

У понеділок, 13 квітня, нафта подорожчала після чотириденних переговорів, під час яких країнам ОПЕК+ вдалося домовитися про скорочення світового нафтовидобутку.

Про це повідомляє сайт Investing.com.

“Нафта, розпочавши сесію з різких стрибків, дорожчає в понеділок на 4-5%, після того як за підсумками чотирьох днів драматичних переговорів країнам ОПЕК+ вдалося прийти до домовленостей про скорочення світового нафтовидобутку приблизно на 13%”, – йдеться в повідомленні.

Вартість червневих ф’ючерсів на нафту Brent на лондонській біржі ICE Futures до 7:53 за Києвом у понеділок склала $32,81 за барель, що на $1,33 (4,3%) вище рівня попередньої сесії.

Під час сесії зростання ціни досягало 8%.

Ф’ючерси WTI на травень на Нью-йоркській товарній біржі (NYMEX) зросли в ціні до цього часу на $1,09 (4,79%) – до $23,85 за барель.

Угода не вразила більшість учасників ринку, адже обсяги скорочень не перекривають зниження попиту, до того ж при цьому на ринку вже накопичилися величезні запаси сировини, а угода набуде чинності тільки 1 травня.

Нафтотрейдери також не готові враховувати у зниженні виробництва ті барелі, які і так пішли би з ринку з урахуванням дворазового обвалу цін на нафту за березень.

12 квітня країни ОПЕК+ погодили рішення про скорочення видобутку нафти усіма 23 країнами на 9,7 млн барелів за добу.

За даними видання Bloomberg, Мексика тут здобула “дипломатичну перемогу”, адже погодилася на скорочення лише на 100 тисяч барелів – менше, ніж її номінальна частка.

“Найбільшим переможцем став президент США Дональд Трамп, який відмовився активно скорочувати американську видобуток нафти і особисто порушив угоду через телефонні дзвінки з президентом Мексики Андресом Мануелем Лопесом Обрадором, президентом Росії Володимиром Путіним та королем Саудівської Аравії”, – пише видання.

Угода ОПЕК+ про скорочення видобутку діятиме 2 роки.

Як інформувала “Новинарня“, на початку квітня російська нафта впала в ціні до рівня 1999 року й стала дешевшою за мазут.

Читайте також:
Російські нафтові танкери забруднили Чорне та Азовське моря: прокуратура відкрила справу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна