“Продам з доплатою”: ціна нафти WTI вперше опустилася до від’ємних чисел

 

Ціна нафти марки WTI вперше в історії впала до негативних значень, досягнувши по завершенню торгів на біржах 20 квітня позначки мінус 37,6 долара США за барель.

Тобто продавці ще й доплачують покупцям за те, щоб реалізувати нафту, адже її зберігання у сховищах, які й так переповнені, обходиться дуже дорого.

Також до мінус 3 доларів за барель упала ціна російської нафти марки Urals.

Як пише “Німецька хвиля“, впродовж доби вартість бареля нафти WTI впала більш ніж на 300 відсотків.

Ідеться про травневі ф’ючерси, обіг яких завершується ввечері вівторка, 21 квітня. Водночас червневі ф’ючерси (тобто нафта, яку фізично буде відвантажено вже у червні) хоч і впали в ціні, але до від’ємних значень ще далеко: перед закриттям біржових торгів у понеділок вони торгувалися за ціною 21,37 долара/барель, що на 15 відсотків нижче, ніж на час закриття ринку в п’ятницю.

Нафта європейської марки Brent з поставкою в червні за добу також просіла на понад 7 відсотків – до 26 доларів за барель.

Вартість нафти падає на тлі перенасиченості ринку та зниження попиту через пандемію коронавірусу й пов’язані з нею карантинні обмеження, а також через закриття травневих ф’ючерсів.

Як зазначає агентство Bloomberg, розрахунки за ф’ючерсами на WTI, щоденний обсяг торгів якими становить мільярди доларів, майже завжди проходять на фінансових ринках. Незакриті контракти ліквідуються фізичними поставками нафти, якщо сторонам не вдається домовитися про позабіржову операцію. Ця нафта надходить у сховища в терміналі у місті Кушинг в штаті Оклахома, які швидко заповнюються.

Трейдери, які не встигнуть закрити позиції до вечора вівторка, повинні будуть протягом кількох днів повідомити продавцеві, як вони планують приймати поставки, які будуть здійснюватися з 1 по 31 травня.

З огляду на темпи заповнення сховищ у Кушингу, там буде складно знайти місце, особливо фінансовим трейдерам, які не часто мають справу з фізичними поставками. А це означає, що вони виявляться власниками реальної нафти, якої неможливо позбутися і зберігання якої коштує великих грошей.

Як писала “Новинарня“, 12 квітня країни так званої групи ОПЕК+ домовилися про найбільше в історії скорочення видобутку нафти – на 9,7 мільйона барелів на добу в травні-червні, щоб не допустити подальшого падіння світових цін на нафту.

І хоч після цієї угоди ціни на нафту й піднялися, але незначно і не надовго, адже вона набуде чинності тільки з 1 травня.

До ОПЕК+ належать двоє затятих конкурентів на світовому ринку нафти – Росія і Саудівська Аравія. Суперечки щодо обсягів видобутку нафти між ними на тлі коронавірусної кризи та низького попиту на сировину призвели до падіння ціни на нафту до найнижчого рівня за майже 20 років.

Зменшення попиту та сильне падіння нафтових котирувань змушує виробників зупиняти свою діяльність або значно скорочувати активність.

За даними американської нафтосервісної компанії Baker Hughes, кількість діючих нафтових бурових установок у США скоротилася до 438, що є мінімальним показником з жовтня 2016 року. На ту ж дату 2019 року в країні працювало 825 бурових.

При цьому обсяги скорочень не перекривають зниження попиту, адже на ринку накопичилися величезні запаси сировини.

Читайте також:
Російська нафта впала в ціні до рівня 1999 року та стала дешевшою за мазут

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна