Пожежі на Поліссі: ліквідували 6, горять 11. СХЕМА

 

Унаслідок пожеж на Житомирщині вже вигоріло 7800 гектарів лісової підстилки. Активними залишаються дев’ять вогнищ пожеж у Житомирській області та один – на півночі Київщини.

Відповідні дані в суботу, 18 квітня, поширив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. 

Він назвав причиною задимленості в Києві саме пожежі в Житомирській області.

“Причина забруднення повітря навколо Києва – сірим на схемі – пожежі в Житомирській обл. Згоріло 7800 га лісової підстилки. Було 15 вогнищ, ліквідовано – 6, локалізовано – 5, на 4 вогнищах працюємо. Для гасіння залучено три літаки, пожежний поїзд, 100 одиниць спецтехніки та понад 600 людей. Впораємося!” – написав Аваков у твіттері.

Він поширив відповідну схему з позначеннями осередків пожеж:

Інформацію Авакова на брифінгу 18 квітня уточнив директор Департаменту реагування на надзвичайні ситуації ДСНС Володимир Демчук: “Щодо ситуації у Житомирській області. 17 квітня на території чотирьох лісових господарств виникло і спостерігалось 15 осередків пожеж. Станом на ранок 18 квітня залишається 9 осередків горіння, з яких 5 локалізовані, на чотирьох незначних осередках продовжується гасіння трави і лісової підстилки. Працює пожежна авіація ДСНС та важка інженерна техніка ЗСУ. У разі ускладнення обстановки, негайно буде залучений сформований резерв сил”.

Крім того, триває горіння в осередку в Чорнобильській зоні на півночі Київщини.

“Станом на ранок сьогоднішнього дня, 18 квітня, на території Зони відчуження основні зусилля Держслужби з надзвичайних ситуацій спрямовані на локалізацію чотирьох осередків тління пеньків, залишків деревини та одного торф’яника. На всіх осередках ситуація стабільна, тільки поблизу села Буда спостерігається незначне поширення горіння лісової підстилки в недоступних для гасіння наземними силами місцях. Наразі вживаються усі необхідні заходи для того, щоб зупинити це поширення”, – сказав Демчук.

За його словами, для облаштування протипожежних розривів, з метою недопущення вогню на інші лісові масиви, окрім важкої інженерної техніки ДСНС залучено шляхопрокладачі Збройних сил України.

Як відомо, лісові пожежі на території Житомирської області вирують із 16 квітня. За даними Житомирської ОДА, вогонь знищив у регіоні 43 нежитлових і 38 житлових будинків, було евакуйовано близько півсотні людей.
Внаслідок пожеж на північному заході різко підвищився рівень забрудненості повітря в Києві.

Перед цим горіли ліси в зоні відчуження на півночі Київської області. 16 квітня – через два дні після того, як їх загасили – вогонь знову розгорівся.

Читайте також:
Кличко пояснив, звідки на Київ суне дим і чому не варто виходити на вулицю

Зміна клімату й активізація людини: чому палають пожежі на Поліссі

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна