Зміна клімату й активізація людини: чому палають пожежі на Поліссі

 

Андрій Колпаков
керівний партнер аналітичної групи “Да Вінчі АГ” 

(FB)

Пожежі, дим і пилюка.

Вся київська стрічка обурюється пиловою бурею, запахом горіння та селянами-ідіотами, які палять траву. Дехто каже про диверсію і спроби приховати сліди масштабних вирубувань лісів.

Все це так, але причина інша – незворотні зміни клімату й активізація людини. Я живу на Поліссі та можу порівняти. Спробую описати свої спостереження.

Траву випалюють щороку. Це така національна традиція. Ідіотська, не сперечаюся. Але ніколи не було таких наслідків. Як і через приховування нелегального вирубування. Чому? Тому що на Півночі України велика посуха. Всю осінь не було нормальних дощів, потім усі раділи м’якій “європейській” зимі. Отримуйте!

Тетерів пересихає, ставки висохли (повністю), маленькі поліські ріки заболотилися через нестачу вологи минулими роками, цьогоріч навряд переживуть літо.

Змінюються екосистеми. В таких умовах вогонь може з’явитися через “зайчика” в розбитій пляшці, а не від недопалка.

Не потрібно диверсій. Глиця та суха трава як порох, а молодої фактично нема.

Чотири дні тому в мене по сусідству вогонь знищив три будинки за 20 хвилин. Криниця, з якої намагалися гасити, поки 25 хвилин молилися про прибуття пожежної, зміліла дуже швидко. Сухо.

Агросектор – це наш локомотив. На Поліссі розорали все. Все! Навіть заплави річок, які не чіпали навіть при СРСР. Екологічні норми? Не чули. Те, що було лугами і молодим лісом, зараз це – поля. Ліс викорчували, луги знищені. Ґрунт, якщо не говорити про заплави, – це насамперед пісок. До цього там були луги з молодими деревами. Здалеку було видно, як хвилями знімають ґрунт. Під час бурі не було видно нічого, навіть аварійку.

Ще тиждень тому я бачив біля Іванкова пилові смерчі на полях. Раніше я спостерігав таке лише в лісостепу. Але це тільки початок.

Уже декілька років через нестачу вологи сохне ліс. Сосну, яка є основою штучних лісів Полісся, донищує короїд, який жере ослаблі дерева. Сухостійний ліс вирізують, новий садять, але він ще надто малий для стримування вітру.

Полісся як тарілка, тут немає великої кількості ярів. Тому вітер не гасить ніщо. Він як в трубах розганяється на просіках. І це теж лише початок.

Скільки птахівничих комплексів було зведено за останні десять років? Їх будують не просто так. Знаходять підземне озеро і будують курники. Скажімо, біля Димера і Гаврилівки їхня площа вже як місто. Ви дивуєтеся, де вода? Спитайте в наших “курячих корольків”, які плювали на цю землю з висоти свого місця у Forbes. Їм тут не жити.

Україні ще вчора потрібна була якісна і дієва стратегія щодо змін клімату і жорстке екологічне законодавство. Особливо, зважаючи на запуск ринку землі.

І я не кажу про підняття штрафів за підпал трави. Це лише пів процента від того, що потрібно зробити.

Читайте також:
У Києві – штормовий вітер і пилова буря: пояснення синоптика. ФОТО

Кульбіда: Продукти горіння з Чорнобильської зони не могли потрапити до Києва

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна