Україна забезпечує стратегічні авіаперевезення для країн НАТО в час епідемії, – Столтенберг

 

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Україна забезпечує стратегічні повітряні перевезення для країн НАТО в час пандемії коронавірусу, і це може бути фактором для поглиблення партнерства з Альянсом.

Про це генеральний секретар Північноатлантичного альянсу сказав на пресконференції у вівторок, 14 квітня, перед засіданням міністрів оборони країн НАТО, яка відбудеться 15 квітня в режимі відеозв’язку та буде присвячена темі кризи COVID-19.

На запитання про залучення країн-партнерів до операції НАТО з протидії поширенню коронавірусу та про використання для цього найбільших у світі літаків Ан-124 “Руслан” й Ан-225 “Мрія”, Столтенберг відповів: “Україна допомагає союзникам по НАТО. Є українські літаки, які НАТО використовує для того, щоб забезпечувати стратегічні перевезення. Я бачив ці літаки, вони величезні та мають надзвичайні потужності. Залучення українських літаків демонструє, як НАТО співпрацює з країною-партнером Україною, щоб здійснювати повітряні перевезення для союзників. Ці літаки вже тривалий час є важливими, щоб перевозити медичне обладнання з Китаю навколо світу до країн НАТО в Європі. Тож так, ми співпрацюємо з Україною і вітаємо тісне партнерство з Україною”.

Говорячи про те, чи цей досвід співпраці із союзниками враховуватиметься під час оцінки надання Україні “Програми розширених можливостей НАТО”, очільник Альянсу зазначив: “Зараз ми розглядаємо, як можна посилити наше партнерство з Україною. Питання поглиблення співпраці Україна-НАТО є одним з елементів цієї дискусії”.

Як інформувала “Новинарня“, 14 квітня український Ан-225 “Мрія” привіз до Варшави рекордний за обсягом вантаж у рамках боротьби зі світовою пандемією коронавірусу. “Мрія” вилетіла з китайського аеропорту “Тяньцзінь”, де в неї завантажили майже 100 тонн медикаментів, тестів для проведення лабораторних аналізів, медичних масок та інших засобів захисту загальним обсягом майже 1 тис. куб. метрів.
Раніше в Прагу доставляв подібний вантаж український “Руслан”.

У лютому 2020 року міністр оборони Загороднюк закликав НАТО розглянути заявку України на Програму розширених можливостей.

Читайте також:
“Мрія” доставить медвантаж з Китаю ще й в Чехію та Німеччину, – Дещиця

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна