Справа про замах на Мазура з “С14”: суд відпустив двох зловмисників під нічний домашній арешт

 

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд на Київщині пом’якшив запобіжні заходи двом зловмисникам, яких підозрюють у замаху на координатора “С14” Сергія Мазура – Андрієві Вірченку та Андрієві Павленку.

Про таке рішення суду 3 квітня повідомив сам Сергій Мазур у соцмережі.

“Суд Переяслава пом’якшив запобіжний захід двом обвинуваченим Павленку і Вірченку, які намагались мене вбити та поранили батька. Замість цілодобового у них тепер нічний домашній арешт. Можуть вільно гуляти. Лише варто спати вдома”, – розповів Мазур.

Досі вони залишалися під цілодобовим домашнім арештом.

За словами потерпілого, озвучена суддею підстава зміни запобіжного заходу – те, що вони не тікали, навіть не маючи засобів контролю.

“…Попри ухвали суду, поліція так і не змогла забезпечити обвинувачених електронними браслетами, і вони навіть попри це не тікали, то ризики менші і все ок”, – переповів позицію суду Мазур.

“І байдуже, що якби поліція справді контролювала, то знала б про порушення. І що один з них уже тричі судимий і займався розбоями. І що у них (на диво) за всі роки життя не було зовсім ніякої роботи, адже були інші убивчі «підробітки». І що є купа фактів їхньої причетності до замаху і до інших злочинів”, – зазначив активіст.

“Можна, звісно, було б сказати, що суддів купили. Але навіщо когось купувати, коли є незграбна саботажна прокуратура, яка із засідання в засідання не знає матеріалів справи, геть нічого не контролює, жодного запиту не відправила, пояснення ризиків звучить як «бе-ме», допускає купу процесуальних помилок, якими користуються «опоненти». Це все сталось і сьогодні”, – заявив Сергій Мазур.

За його словами, третій обвинувачений – Олег Акімов – залишається в СІЗО.

“Завдяки стороні потерпілих. Ми виявили порушення ним домашнього арешту, коли Акімов ходив по магазинах, ми домоглися запиту з СІЗО, де було чітко написано, що він там активно користувався телефоном і порушує порядок. Ми зберегли організатора виконавців за стінами в’язниці. Заслуги прокурорів у цьому – нуль”, – додав Мазур.

Також він вважає, що в пом’якшенні запобіжного Павленку і Вірченку відіграв свою роль “фактор карантину”. “Закриті судові засідання = відсутність ЗМІ та громадськості. Ну як можна таким не скористатись, щоб не відпустити убивць на волю?”, – написав Сергій у фейсбуці.

Як інформувала “Новинарня“, в ніч на 10 жовтня 2018-го, в Борисполі під Києвом зловмисники кинули бойову гранату у квартиру координатора організації “С14” Сергія Мазура, розташовану на другому поверсі, з очевидним наміром його вбити. Мазура тоді не було вдома. Вибухом був важко поранений батько активіста.
За підозрою у вчиненні резонансного замаху 1 листопада 2018 року були затримані Олег Акімов, Андрій Вірченко та Андрій Павленко. В них вилучили арсенал зброї. Ще один учасник групи – ультрас ЦСКА Дмитро Ісаєнко – втік до Росії.
У Бориспільському міськрайонному суді підозрюваним обрали запобіжний захід – тримання під вартою. Арешт у СІЗО тривав шість місяців. Обвинувальні акти щодо імовірних виконавців замаху прокуратура скерувала в суд для розгляду по суті у квітні 2019 року.
За рішенням Переяслав-Хмельницького суду обвинувачені мали перебувати під цілодобовим домашнім арештом. Однак, як стало відомо “Новинарні“, Акімов порушував умови запобіжного заходу. А Вірченко та Павленко, попри заборону суду, тісно спілкувалися між собою.
5 лютого суд відправив Акімова до СІЗО.

Раніше Сергій Мазур називав організаторами замаху на себе кримінальних авторитетів із черкаської банди “Торпеди” Олександра Прудивуса та Ігоря Плекана на прізвисько “Пуля”. Їхні імена не фігурують серед підозрюваних, хоча Мазур стверджує, що саме вони отримали гроші для організації його вбивства.

Читайте також:
До суду скерували справу щодо трьох осіб, які кинули гранату в квартиру координатора С14 Мазура

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна