Справа про замах на Мазура: обвинувачені порушують умови домашнього арешту. ВІДЕО

 

Обвинувачені у справі замаху на Сергія Мазура порушують призначений їм запобіжний захід – цілодобовий домашній арешт – і вільно пересуваються містом. Поліція і прокуратура заплющують на це очі, хоча йдеться про осіб, які обґрунтовано підозрюються у спробі вбити українського активіста.

Факт порушення запобіжного заходу зафіксований на відео.

Це відеозапис від 30 грудня 2019 року, близько першої години ночі, торгівельний центр “Дарниця” в Києві. Чоловік у кепці – Олег Акімов.

Йому інкримінують намагання вбити координатора організації “С14” Сергія Мазура. Акімов за рішенням суду мав би цілодобово перебувати під домашнім арештом, але натомість ходить по магазинах, свідчить відео і джерела “Новинарні“.

Нагадаємо, півтора року тому, в ніч на 10 жовтня 2018-го, в Борисполі під Києвом зловмисники кинули бойову гранату у квартиру координатора націоналістичної організації “С14” Сергія Мазура, розташовану на другому поверсі, з очевидним наміром його вбити. Мазура тоді не було вдома. Вибухом був важко поранений батько активіста.
За підозрою у вчиненні резонансного замаху 1 листопада 2018 року були затримані Олег Акімов, Андрій Вірченко та Андрій Павленко. В них вилучили арсенал зброї. Ще один учасник групи – ультрас ЦСКА Дмитро Ісаєнко – втік до Росії.
У Бориспільському міськрайонному суді підозрюваним обрали запобіжний захід – тримання під вартою. Арешт у СІЗО тривав шість місяців. Обвинувальні акти щодо імовірних виконавців замаху прокуратура скерувала в суд для розгляду по суті у квітні 2019 року. При цьому за рішенням Переяслав-Хмельницького суду обвинувачені перебувають під цілодобовим домашнім арештом. Мали б перебувати.

“Арештованого” Олега Акімова перед Новим роком випадково побачив у магазині товариш Мазура, громадський активіст Андрій Медведько. Після цього, як розповів Мазур, його адвокат Марія Островська подавала заяви в прокуратуру Київської області та контролюючий орган поліції Дніпровського відділу поліції Києва – з вимогою зафіксувати порушення, затримати обвинуваченого, ініціювати зміну запобіжного заходу. Але за кілька тижнів – ніякої реакції правоохоронців.

“Ці заяви приймали та реєстрували із показовою неохотою. Одразу відчувалося, що годі й очікувати на законну реакцію органів, які мали б реагувати на порушення законів і рішень суду”, – говорить Сергій Мазур.

Охорона ТЦ “Дарниця”, де було помічено Акімова, в коментарях журналістам підтверджує, що регулярно бачить цього чоловіка в компанії інших осіб.

Так само є питання по інших обвинувачених – Андрію Вірченку та Андрію Павленку, які, попри заборону суду, тісно спілкуються між собою в суді та поза його межами. На кожне судове засідання, наче підкреслюючи єдність злочинної групи, вони приїжджають разом на одному транспорті, свідками чого неодноразово ставали журналісти.

Ці обвинувачені проживають у селі Максим Козелецького району Чернігівської області, там же мали б відбувати свій домашній арешт. Хоча, імовірно, Вірченко й Павленко мають у глибинці таку ж вольницю, як Акімов – у Києві.

Як повідомили очевидці, Вірченко і Павленко – часті гості в Чернігові, де вони з’являються не лише проїздом у дні судових засідань, а й тоді, коли повинні перебувати вдома і контролюватися поліцією. Зокрема їх спостерігали в компанії місцевих кримінальних угрупувань.

Свого часу “Новинарня” інформувала, що в ухвалі суду про запобіжний захід для обвинувачених було передбачено застосування для них електронних засобів контролю (браслетів). Проте, як виявилося на одному із судових засідань, Акімов і його компаньйони жодного разу не одягали браслетів, бо в поліції нібито немає вільного справного комплекту. Відтак знову постає питання щодо бездіяльності поліції і суду. Очевидно, що саме відсутність електронного засобу контролю дало змогу Акімову порушити домашній арешт.

На даний момент, за словами Сергія Мазура, в них достатньо доказів та свідків, які підтверджують факти порушення ухвали суду щодо запобіжних заходів трьома обвинуваченими.

“Те, що вдалося підтвердити порушення запобіжного Акімовим на відео – випадковість і удача. Тепер очевидно, що суд мав би переглянути рішення про домашній арешт обвинувачений, яке не контролюється і не виконується”, – каже потерпілий.

 Сергій Мазур та його адвокат Марія Островська перед черговим засіданням Переяславського суду, яке призначене на 4 лютого, подали клопотання про зміну запобіжних заходів для обвинувачених. Хоча це мала б зробити прокуратура, яка отримала відповідні матеріали і підтвердження.

“Прокурор Віталій Цибульський та його підлеглі лише відмахнулися”, – обурюється захисниця Мазура.

Тепер усе залежить від суддів Переяслав-Хмельницького Реви, Опанасюка і Свояка.

Якщо вони знехтують власними ухвалами, то продовжать ризикувати життям Мазура Сергія і його родини. “Адже поки злочинці на полі, вони можуть закінчити свій злочинний намір”, – говорить активіст.

Раніше Сергій Мазур називав організаторами замаху на себе кримінальних авторитетів із черкаської банди “Торпеди” Олександра Прудивуса та Ігоря Плекана на прізвисько “Пуля”. Їхні імена не фігурують серед підозрюваних, хоча Мазур стверджує, що саме вони отримали гроші для організації його вбивства.

Читайте також:
До суду скерували справу щодо трьох осіб, які кинули гранату в квартиру координатора С14 Мазура

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна